23948sdkhjf

Nästan som nya – lyckad Volvosatsning

Begagnade reservdelar är inget nytt. För drygt ett år sedan kompletterade dock Swecon konceptet med begagnade reservdelar som fräschas upp, målas och renoveras, så att de känns nästan som nya. Och gensvaret från marknaden har varit gott.

Det har rullat på bra under det första året och delarna har redan blivit väldigt efterfrågade. Många av våra kunder, både i Sverige och på den internationella marknaden, uppskattar fräscha delar till sina maskiner som man i många fall värderar väldigt högt, konstaterar Anders Westby, chef för logistik och inköp på Swecon.

Satsningen är ett sätt att återanvända fullt fungerande maskindelar och därmed minska behovet av nyproduktion. Samtidigt innebär det ytterligare ett kostnadsalternativ för kunderna. Och det finns en hel del komponenter att ta vara på – komponenter som väljs ut i nära kontakt med kunderna.

Vi har löpande dialog med våra kunder om vilka produkter som är intressanta att ha i sortimentet och om vilken nivå de ska ligga på.

Enligt Swecon tar företagets demonteringsverkstad i Eskilstuna tillvara ungefär 100 fullt funktionsdugliga delar från varje maskin som demonteras, delar som får nytt liv som begagnade reservdelar.

Företaget har nu tagit ytterligare ett kliv genom att vissa utvalda delar av det begagnade reservdelssortimentet fräschas upp innan de på nytt hamnar i lagerhyllorna och så småningom i kundernas maskiner. Det rör sig då främst om motorer, transmissioner, axlar, turbos och cylindrar.

– Vi ser helt enkelt till att de här delarna, som många gärna vill ha lite extra fina, blir ordentligt uppfräschade, målade och renoverade, säger Anders Westby som betonar att det dessutom är ett års garanti på de här reservdelarna.

Arbetet genomförs i nära samarbete med Swecon i Baltikum, som har både kunskapen och de specialverktyg som behövs för att renovera komponenterna som alltså inte bara målas.

– På vår anläggning i Eskilstuna gör vi visst förbättringsarbete och vi har investerat i en lackbox för att kunna måla själva, säger Anders Westby som också betonar att ersättningsmaterial som filter och packningar givetvis är Volvo originaldelar.

Därmed erbjuds kunderna nu tre nivåer i utbudet av begagnade reservdelar: nya originaldelar eller begagnade delar som antingen är ”hela och rena och gör sitt jobb” eller målade och renoverade och ”nästan som nya”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172