23948sdkhjf

Färre olyckor på Sveriges byggen

Under 2020 anmäldes färre arbetsolyckor och arbetssjukdomar i byggbranschen än 2019. Däremot var antalet arbetsolyckor med dödlig utgång oförändrat. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik för 2020.

Arbetsmiljön i byggbranschen blir allt bättre. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Det gäller inte minst arbetet med att få ner olyckorna med dödlig utgång. Vi kan aldrig vara nöjda förrän alla kommer hem säkert efter arbetsdagens slut, säger Berndt Jonsson, nationell arbetsmiljösamordnare på Byggföretagen.

Statistiken, som omfattar hela byggsektorn inkluderar hus- och anläggningsbyggande, installation, rivning, mark och grundläggning samt annan specialiserad bygg-och anläggningsverksamt, pekar på några intressanta nyckeltal:

  • Antalet anmälda arbetsolyckor minskar från 10,1 till 9,8 per 1 000 sysselsatta.
  • Antalet anmälda arbetssjukdomar minskar från 1,5 till 1,2 per 1 000 sysselsatta
  • Under 2020 förolyckades tio personer inom sektorn, vilket är lika många som 2019.

Som ett led i ambitionen att minska antalet olyckor i byggbranschen ytterligare är det sedan halvårsskiftet obligatoriskt vid alla byggen där Byggföretagens medlemsföretag driver verksamhet att genomgå en webbaserad säkerhetsintroduktion, skräddarsydd för byggarbetsmiljöområdet.

Utbildningen finns på tio olika språk och vänder sig till alla som är verksamma i branschen, men även till elever på väg in via yrkesutbildningar och universitet. Kursen har arbetats fram av Byggföretagen i samråd med både små och stora bygg- och anläggningsföretag. Redan vid halvårsskiftet hade, enligt Byggföretagen, 160 000 personer genomgått kursen.

Arbetsmiljön i byggbranschen är en prioriterad fråga för Byggföretagen och våra medlemsföretag. Med kravet på genomgången säkerhetsutbildning hoppas vi kunna ta ytterligare ett steg mot nollvisionen för arbetsplatsolyckor, säger Berndt Jonsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
  • Servicetekniker
  • Projektledare
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nytt samarbete ska göra betong av havre
Byggföretagen efterlyser förlängning av branschskoleförsöket
Miljonprogrammets Trubaduren får nytt liv genom NCC:s renovering
Maskinia erhåller trippel ISO-certifiering
Svevia anställer ny chef för kompetensförsörjning
E22 mellan Fjälkinge och Gualöv får motorväg
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125