23948sdkhjf

Lovisagruvan – orimliga krav stoppar mycket

Lovisagruvan har hållit samråd inför ansökan om bearbetningskoncession för kopparprojekt Pahtohavare K1.

Där framkom att Länsstyrelsen i Norrbotten kommer kräva en ingående redogörelse av Natura 2000.

Lovisagruvan befinner sig i ett tidigt skede av tillståndsprocessen. 

En sådan redogörelse är ett mycket tids- och resurskrävande arbete och förutsätter fakta som inte är tillgängliga idag, skriver Styrelsen.

Det är ett problem för hela gruvbranschen att myndigheterna valt denna ordning.
För närvarande utreder också Näringsdepartementet en ändring av Minerallagens tillämpning som innebär att frågan om Natura 2000 ska behandlas först i samband med den slutliga miljötillståndsfrågan, skriver Styrelsen vidare.

Vi frågar varför de tror Länsstyrelsen vill ha en ingående redogörelse nu – kunde de agerat annorlunda? 

–  Miljöpartiet har stort inflytande och är emot gruvor. Genom att försvåra tillståndsprocesser genom olika mer eller mindre orimliga krav har de lyckats stoppa mycket. Natura 2000 reglerna är ett bra exempel, berättar Göran Nordenhök som är styrelseordförande för Lovisagruvan för Leveranstidningen Entreprenads systersajt Metal supply.

Lovisagruvan har beslutat att avvakta med ansökan om bearbetningskoncession. De ansöker nu om tillstånd för provbrytning av en mindre mängd malm för att kunna utveckla processen till färdig koppar och metoderna för avfallshanteringen.

Därmed ska produktionsstarten kunna göras som planerat och arbetet med att redogöra för Natura 2000 bli enklare baserat på säkrare fakta. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094