23948sdkhjf

Ingenjörer jobbar gärna hemifrån

Nio av tio ingenjörer uppger att de arbetat på distans under covid-19-pandemin, enligt en färsk undersökning. Inte mer än 17 procent av de som svarat på undersökningen vill återgå till sin ordinarie arbetsplats på heltid.

Undersökningen har gjorts bland medlemmarna i Sveriges Ingenjörer som är fackförbund och intresseorganisation för högskoleutbildade ingenjörer. Helt klart är att pandemin har förändrat arbetslivet i positiv riktning för flertalet ingenjörer. Inte minst uppges att balansen mellan jobb och privatliv förbättrats och intresset är stort för att jobba hemifrån även framöver.

De möjligheter som skapas genom att jobba mer flexibelt måste tas tillvara och utvecklas. En hållbar arbetsmiljö oavsett var man arbetar är en nödvändighet. Tydliga riktlinjer, konstruktiv samverkan mellan fack och arbetsgivare tillsammans och en nära dialog mellan chef och medarbetare är nyckelkomponenter för det, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Undersökningen visar att 55 procent av de som arbetat på distans upplever att balansen mellan arbetsliv och privatliv har blivit bättre eller mycket bättre. I en motsvarande mätning i maj 2020 var andelen 44 procent. Kvinnor är mer positiva (62 procent) än sina manliga ingenjörskollegor (51 procent).

Detta trots att undersökningen även visar att arbetsbelastningen ökat för nära en tredjedel (29 procent), vilket kan jämföras med 25 procent som svarade samma sak i fjolårets undersökning.

En klar majoritet av de svarande vill fortsätta med distansarbete även efter pandemin. 20 procent vill arbeta på distans större delen av arbetstiden medan 60 procent vill arbeta på distans någon eller några dagar i veckan. Inte mer än 17 procent svarar att de helt vill tillbaka till sin ordinarie arbetsplats.

Mer än hälften av de svarande uppger att deras arbetsgivare har signalerat att det kan bli möjligt att arbeta mer på distans i fortsättningen, något som i viss mån kan medföra ett delvis förändrat tänkesätt.

För att utveckla tekniskt kunnande och innovationskapacitet behövs lika bra förutsättningar för arbete på distans som på kontoret. Särskilt för nyanställda och unga kan det vara tufft att komma in på arbetsplatser där hemarbete dominerar. Arbetsgivare måste prioritera bra introduktionsprogram och stöd till nyanställda, säger Ulrika Lindstrand.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078