23948sdkhjf

180 meter eller 270 meter?

Vattenfall vill bygga högre vindkraftverk vid den den planerade vindkraftparken vid Stensvattsmarken i Bjursholm. Nu hoppas Vattenfall på att kunna höja verken från 180 till 270 meter.

Nyligen stod det klart att Vattenfall ska få bygga 24 stycken höga vindkraftverk med en höjd om 180 meter. Området som vindkraftverken ska stå på är mitt mellan Bjurholm, Nyåker och Bjurvattnet. 

Preliminär byggstart är år 2024 och efter två års byggperiod förväntas parken vara driftklar. Nu hoppas Vattenfall på att få tillstånd att höja verken. Anledningen är att tekniken för vindkraft har gått framåt. För att kunna utvinna så mycket energi som möjligt anses en höjning vara bättre. Högre verk anses också vara mer kostnadseffektiva att bygga.

Ärendet om höjningen har gått ut på samråd. Vid samråd kan myndigheter, kommun och allmänhet som berörs skicka in yttrande. Under hösten är ett öppet samråd med allmänhet och andra berörda planerat. Myndigheter ska skicka sina yttrande till Vattenfall senast den 24 september 2021.

Vattenfalls mål är att en fullständig miljökonsekvensbeskrivning ska vara klar runt årsskiftet 2021-2022. En ansökan om ändringstillstånd är planerad att lämnas in till miljöprövningsdelegation strax därefter. Vattenfall väntar också på andra tillstånd ska bli klara. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.421