23948sdkhjf

Viscariagruvans vd: Det händer en gång i livet

Det var den 17 juni som Copperstone resources höll ett öppet digitalt samrådsmöte för allmänheten. Det var avslutningen på det tillika öppna samrådet som startade i maj med exempelvis Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, de samiska samfunden, Kiruna kommun och LKAB.

– Det senaste kvartalet har varit fyllt med positiva och spännande nyheter för Copperstone. Det var en historisk dag, både för företaget och för Kirunaborna, som har vuxit upp med gruvorna här, när vi i juni kunde öppna portarna till Viscariagruvan för första gången på 25 år, kommenterar vd Anna Tyni i företagets andra kvartalsrapport.

Nu har det hunnit gå ett par månader.

– Det vi gjort är att vi öppnat upp den gamla gruvinfarten. Vi har kunnat komma ner i gruvan en bit tills vi stött på vatten som fyllt den gamla underjordsgruvan. Vi kom ner 200 till 300 meter i gruvorten och det ser fint ut det vi har sett, men det är en väldigt liten del av gruvan vi har kommit åt. Syftet med det var att se hur det ser ut och komma åt vattnet och ta grundvattenprover, säger hon till Metal supply.

Vi frågar när en eventuellt återstart av Viscariagruvan kan vara aktuell.

– Vi har sagt i vår tidplan att preliminärt någon gång 2023, 2024 har vi gruvstart.

Och så fortsätter arbetet.

– Grundliga studier av grundvattnets kvalitet och nivå är en viktig del av den ansökan om miljötillstånd för gruvdrift som företaget räknar med att lämna in till mark- och miljödomstolen runt årsskiftet.

Anna Tyni har varit vd för Copperstone resources sedan i maj. Vad är det roligaste med jobbet?

– Det är att få ha möjlighet att vara med på detta fantastiska som händer. Att få vara med på något nytt är otroligt kul. Att bygga bolag, att bygga en verksamhet från grunden. Det är det vi håller på med. Det är riktigt skoj. Att sätta sin egen företagskultur tillsammans med teamet. Det är magiskt det måste jag säga. Det händer en gång i livet tror jag, säger hon och det låter som om hon menar varje ord.

Det handlar om goda relationer och hållbarhet.

– Dessutom fortsätter vi att få ett mycket positivt lokalt och nationellt svar för vårt projekt. Ett exempel är att Norrlandsfonden har beslutat att investera ytterligare i Copperstone. Vi är mycket glada över att kunna fortsätta få deras stöd. Vi har ett mycket långsiktigt engagemang i Norrbotten, ett område där så många spännande projekt startas just nu och stora investeringar görs med hållbarhet som en gemensam drivkraft. Återöppnandet av Viscaria kommer att ha möjlighet att göra ett betydande bidrag till denna utveckling, säger Anna Tyni och avslutar:

– Koppar har en mycket central roll i Sveriges och Europas klimatförändringar. Det är en nyckelkomponent för alla former av elöverföring och finns i stora mängder i elmotorer samt i vindkraftverk och solvärmesystem. För närvarande importerar Europa det mesta av sitt koppar från andra kontinenter, vi ser möjligheten att fylla delar av det behovet med koppar som finns i Sverige, där vi ligger i framkant när det gäller tekniska innovationer för att främja effektiv och miljövänlig gruvdrift. Copperstone har en ambition att leverera koppar som produceras med högsta miljöhänsyn och hållbarhet i fokus.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125