23948sdkhjf

Kan de återstarta gruvan?

Nordic Iron Ore är ett gruvutvecklingsbolag med målsättningen att återuppta och utveckla järnmalmsproduktionen i Ludvika gruvor i Blötberget och Håksberg.

Vd Lennart Eliasson berättar att nu börjar de praktiska arbetena.

– Den starka utvecklingen på järnmalmsmarknaden och intresset för grönare ståltillverkning är en utomordentlig bakgrund för att nu äntligen finansiera projektet och påbörja de praktiska byggnadsarbetena. Vi har en mycket spännande tid framför oss och en viktig uppgift vi nu arbetar med är att säkra de personalresurser som kommer att krävas när arbetet intensifieras under hösten, kommenterar Lennart Eliasson.

Till en början är det fråga om nyckelpersoner i ledande positioner berättar Lennart Eliasson i en intervju med oss. 

Under kvartalet har de bland annat anlitat Veidekke Sverige för att projektera den ramp som ska förbinda industriområdet i Skeppmora, där anrikningsverket kommer att ligga, med Blötbergsgruvan.

– Förbindelsen kommer att vara ett tidskrävande arbete och vara förenat med betydande kostnader och därför är det viktigt att noggrant utvärdera olika alternativ. Vi och Trafikverket har startat en arbetsgrupp som ska uppdatera den befintliga projekteringen av järnvägs­terminalen.

VB Energi blir troligen klara med att flytta en kraftledning under kvartal tre.

– Nu fortsätter samarbetet med att projektera det blivande ställverket som ska koppla samman industriområdet med den flyttade kraftled­ningen.

Framåt uttrycker han en osäkerhet angående priser på järnmalm.

– Årets andra kvartal präglades av ökande volatilitet i pris­sättningen av järnmalm. Priserna är fortfarande på en hög nivå, inte minst visade premiumprissättningen för högre kvaliteter fortsatt styrka. En del av prisuppgången förklaras av de kraftigt ökade transportkostnaderna. Hela logistikkedjan är ansträngd och känslig för störningar förorsakade av ogynnsamt väder, vilket tillsammans med svårigheterna för de större leverantörerna att öka leveranserna leder till ökad osäkerhet som i sin tur leder till prisuppgång.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11