23948sdkhjf

Stålbron kan bli Europas vinnare

Stålbron över Varnan är nominerad till The European steel design award, som delas ut vart annat år European convention for constructional steelwork till ett utvalt stålbyggnadsprojekt.

Det är Structor Bro- och anläggning i Malmö som tillsammans med arkitekt &Rundquist och stålentreprenör Stål & rörmontage designat och projekterat Bron över Varnan åt Kristinehamns kommun. 

Bron har en total längd inklusive landfästen/ramper om cirka 44 meter, är utförd i ett spann om cirka 25 meter, och med en brobredd på 3,5 meter. Stålbron byggdes på fabrik och lyftes på plats på de pålade landfästena av betong.

– Det känns jätteroligt att Bron över Varnan utsetts till bästa svenska projekt och nu har blivit nominerad till detta fina pris. Brokonstruktionen i sig är inte så komplicerad, en balktrågbro i stål. Det speciella är att den konstruktiva delen även utgör brons fina gestaltning. Formen på bron har också inneburit en hel del utmaningar i detaljprojekteringen, säger Lars Lindeberg, vd Structor Bro- och anläggning i Malmö.

– Vi är glada över samarbetet och stolta över nomineringen. Brons arkitektur är ett uttryck för det konstruktiva systemet med bärande stållådor i sidorna, vilka bildar en rörelse av triangulära volymer. Tanken var att bron ska vara enkel, i ordets mest positiva bemärkelse, som innebär att den inte tar hela rummet i anspråk genom överdrivet stora gester. En oväntad dynamik i upplevelsen skapas då brospannet öppnar sig och vyer ges över parken, vattnet och in mot staden, säger Erik Griffiths, ansvarig arkitekt på &Rundquist.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094