23948sdkhjf

Staten satsar men vem får betala?

Under föregående vecka mottog infrastrukturminister Tomas Eneroth en utredning som tittat på hur en reglering av elvägar kan utformas och hur drift och underhåll av dem kan finansieras.

- Elvägar kan vara en viktig del i att minska utsläppen inom transportsektorn och Sverige ligger i täten i EU för utbyggnaden av elvägar. De förslag som i dag har lämnats blir en viktig del i det fortsatta arbetet med elektrifieringen av transportsystemet, säger infrastrukturminister Eneroth.

Sveriges första permanenta elväg kommer att byggas på E20 mellan Hallsberg och Örebro. Projektering och byggande av väg är sedan tänkt att bli färdigt år 2025. 

- Vi tycker att detta är en mycket bra satsning. Satsningen är en nödvändighet för att hålla Sverige rullande när regeringen samtidigt gör det dyrare att köra på fossila bränslen. Det är positivt att satsningar på en hållbar infrastruktur inte bara fokuseras på järnväg och höghastighetståg utan även på bilismen, säger Anders Östberg, opinionsansvarig på MRF. 

En annan viktig aspekt i utredningen har varit att titta på finansiering av utbyggnadnen. I utredningen föreslås att man ska ta ut en brukaravgift, som kommer tas ut av alla som använder elvägarna. Den avgiften ska motsvara de ökade kostnadern för drift och underhåll, vilket även omfattar elförbrukningen per kw/h.

- Vad vi nu behöver är att staten säkerställer att det finns möjligheter att ladda tyngre fordon och elbilar även utanför storstäderna, där är elvägarna en pusselbit av flera, avslutar Anders.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094