23948sdkhjf

Ny väg ska säkra deponitransporter

LKAB investerar 140 miljoner kronor i en omfattande upprustning av vägnätet i företagets område i Kiruna. Bland annat anläggs en 3,5 kilometer lång och 14 meter bred separat deponiväg för tunga transporter.

LKAB satsar stort för att åstadkomma säkrare och mer effektiva transporter på företagets område i Kiruna. Den största förändringen blir en ny separat deponiväg som byggs för att säkra tung fordonstrafik, motverka rasrisk och korta körsträckan.

Uppdraget genomförs av NCC som en samverkansentreprenad. I åtagandet ingår förbättring av befintliga vägar som kommer att få en ökad trafikmängd när andra vägar stängs samt att förse korsningar med belysning för att höja säkerheten. Även flytt av den befintliga tankstationen ingår.

Det största delprojektet är den 3,5 kilometer långa och 14 meter breda väg som anläggs för tunga fordon till LKAB:s södra deponiområde. Den asfalterade vägsträckan ska tåla trafik med fordon med lastkapacitet upp till 110 ton.

– Den nya vägsträckan gör att deponiavfall kan hanteras och fördelas på ett så hållbart och säkert sätt som möjligt både för förare och miljö, säger Stefan Olsson, produktionschef NCC Infrastructure.

Den största delen av verksamhetsavfallet utgörs av bergarter som inte är malm, så kallat sidoberg som sorteras bort från järnmalmen och deponeras på upplag.

Arbetet påbörjas omgående och beräknas färdigställas mot slutet av 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187