23948sdkhjf

Sveriges största solcellspark är klar 2022

Solenergiföretaget Energiengagemang planerar att bygga en solcellspark med en effekt på 24 MW, strax öster om Ulvåsa Slott utanför Motala. Köparen av kraften är energikoncernen Jämtkraft.

Solcellsparken kommer att tas i drift under andra halvan av 2022 och beräknas producera cirka 24 000 000 kWh per år. Det motsvarar årsbehovet för närmare 10 000 lägenheter.

Energiengagemang är nu i slutfasen med projekteringsarbetet för Ulvåsa Solpark. Planen är att montera 44 400 solpaneler på marken. Om allt går enligt planerna ska stolparna pålas i april 2022. Parken ska driftsättas i september, fem månader senare. 

Köpare av all solenergi som ska produceras blir Jämtkraft, en energikoncern hemmahörande i Jämtland. Som egenproducerande energikoncern är det nytt för bolaget att köpa elen från en redan färdig anläggning.

-  Vi vill prova detta och ser det som ett sätt att driva på tillväxten av ytterligare förnybar elproduktion. ­Efterfrågan på solel är stor och den här affären gör det möjligt att öka andelen sol i vår produktionsportfölj. Jämtkraft har dessutom stora elleveranser i mellersta Sverige vilket gör placeringen av parken intressant både för oss och våra kunder, säger Ulf Larsson, enhetschef Krafthandel på Jämtkraft.

Carl von Essen, vars släkt äger marken på Ulvåsa är också entusiastisk till projektetet:

- Sverige behöver mer energiproduktion om vi ska möta upp den ökade elektrifieringen av vårt samhälle. Här på Ulvåsa har vi flera hektar gammal sjöbotten som tidigare brukats men där mulljorden försvunnit och arealen har tagits ur drift. Då tycker jag det är mycket bra att den kommer till användning på nytt.

Möjligheterna med solcellsparken är många. Det tyckare i alla fall Johan Skördare, vd på Energiengagemang. 

- Solenergi är ett kraftslag som både är billigt och går snabbt att bygga. Att få bygga solcellsparken i Ulvåsa känns mycket bra. Här finns god solinstrålning, marken är lättarbetad och det är nära till att koppla in solparken på det lokala nätet. Vi kommer att kunna utnyttja de 35 hektaren optimalt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.111