23948sdkhjf

Volvos vision om framtidens vält

Volvo CE:s Concept Lab familj har fått en ny medlem – vältkonceptet CX01.

Volvo visade upp idén på en amerikansk mässa i veckan, med i montern på Utility Expo i Louisville Kentucky 28-30 september fanns en vals och nya konceptet CX01.

Det är spännande för våra ingenjörer att utmana sig själva för att utveckla nya och innovativa idéer, och vi har haft personal från både USA och Europa involverade i design-, bygg- och testfaserna av detta koncept, säger Justin Zupanc, chef för Asphalt Compaction Development Team, Volvo CE, i ett pressmeddelande.

Enligt Volvo CE använder sig CX01-konceptet av en vibrerande och tvådelad vals, som hålls upprätt av ett självbalanserande styrsystem. 

Tanken är att maskinen ska kunna drivas antingen helt autonomt, eller med en fjärrkontroll.

Volvo CE beskriver maskinen som en flexibel hybridlösning, med både en dieselmotor och ett energilagringssystem. Den ska alltså kunna drivas både i diesel-, hybrid- eller helt elektriskt läge.

Även om CX01 är en konceptuell produkt, kommer den forskning och utveckling som gjorts, att gynna kunderna på andra sätt, säger Justin Zupanc.

Enligt Volvo CE ger CX01-konceptet många nya möjligheter. Välten är till exempel designad så att föraren tas bort helt från enheten. Han eller hon slipper därmed både vibrationer, buller, damm med mera och ska i stället autonomt kunna styra en hel flotta CX-enheter som jobbar tillsammans för att kompaktera en större yta.

CX-enheterna ska kunna kommunicera effektivt, inte bara med varandra utan även med andra maskiner på arbetsplatsen, berättar Volvo CE.

Maskinerna ska dessutom kunna undersöka arbetsplatsen, rapportera om beläggningen (till exempel vad gäller täthet, temperatur och passeringar) och avgöra när och var de ska kompaktera. Tanken är att på så sätt kunna effektivisera kompakteringscyklerna, reducera kostnaderna och ställa in smidigare arbetsmönster, förklarar Volvo CE.

Maskinen i sig uppges vara kompakt och möjlig att manövrera på ett exakt sätt. Det ska vara enkelt att justera valsmönster, vikt och antal valsar och resultatet utlovas bli en komplett beläggningslösning för allt från lätt infrastruktur till motorvägskonstruktion, med rätt bredd, tjocklek och hastighet.

Volvo CE noterar att CX01-konceptet tagits fram i utforskande syfte, men att vissa av de lärdomar man fått kan tillämpas även på andra produkter.

Fjärrstyrning och autonom drift är fokusområden för oss inom forskning och utveckling. Även om vattenreduceringsbeläggningen för låg friktion på valsen är rent teoretisk, så kan det vara en stor fördel att minska mängden vatten som behövs på större maskiner, säger Justin Zupanc.

Det är spännande att tänka på hur teorierna som presenteras på CX01 skulle kunna förverkligas på maskiner för kompaktering i framtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094