23948sdkhjf

Riskreducerande åtgärder på väg längs känslig älv

Svevia kommer att utföra riskreducerande åtgärder på en del av väg 573 i byn Mo, utanför Nordmaling i Västerbotten.

Vägen går delvis parallellt med Lögdeälven. På aktuell sträcka visar en brant vägslänt tecken på minskad bärighet till följd av erosion.

– Det här är ett framsynt projekt som handlar om att åtgärda en vägsträcka där det finns risk för sättningar och i värsta fall ras. Här väljer Trafikverket att satsa på förebyggande arbete, vilket är mycket lovvärt. Med förra hösten i färskt minne vet vi hur snabbt stora mängder vatten kan skapa förödande skador på vägarna, säger Daniel Lambertsson, Svevia.

I uppdraget ingår avverkning, röjning och markberedning. Planen är att slänten delvis kommer att schaktas ur, för sedan byggas upp med bergkross. Åtgärden innebär att den branta älvbrinken får en nya profil med avsats halvvägs upp.

Svevia ska också anlägga en parkeringsyta och montera vägräcken i anslutning till vägen.

– Arbetsområdet har en mycket brant lutning, vilket gör flera arbetsmoment utmanande, framför allt ur arbetsmiljösynpunkt. Avverkning och markberedning kommer till stora delar att behöva utföras manuellt och för att vi ska kunna schakta ur och frakta bort massor och sedan tillföra bergkross kommer vi att behöva bygga tillfälliga vägar för våra arbetsfordon, säger Daniel.

Miljön kring vägen är mycket känslig och gör det svårare för Svevia att utföra arbeten. Lögdeälven har ett rikt djurliv och anses vara Sveriges mest värdefulla skogsälv. Älven ingår i EU:s nätverk av skyddade områden, Natura 2000. (Läs gärna Leveranstidningen Entreprenads reportage om hur en 30-tons grävmaskin spelade en avgörande roll när flottledsrensade raksträckor fick nytt liv.)

– Arbetet planeras noggrant för att minimera risken för grumling i vattnet. Som en förebyggande åtgärd har Trafikverket flyttat på flodpärlmusslor som finns i området och vi tar löpande vattenprover under hela projektet, berättar Daniel. 

Projektet startar våren 2022. Avtalet är värt ungefär sju miljoner kronor. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.39