23948sdkhjf

Koll på betongen ska ge koll på bygget

Thomas Concrete Group och Thomas Betong i Göteborg anser sig ha löst ett problem som gäckat betongvärlden länge – att i realtid kunna få en prognos för hur betongens hållfasthet kommer att utvecklas.

Företagen presenterar det hela som en svensk världsnyhet och prognosen uppges bygga på flera delar:

  • digital hållfasthetsmätning
  • sensorer i betongen
  • stora mängder historiska data från tidigare mätningar
  • väderprognos för kommande dagar

Med dessa data i handen görs sedan en prognos över hur betongen kommer att härda, uppger företagen.

Enligt Thomas Concrete Group och Thomas Betong finns det flera fördelar med att i realtid kunna se hur betongens hållfasthet kommer att utvecklas.

– Med prognosen kan man nu på ett enkelt sätt följa betongens framtida hållfasthetsutveckling. Tack vare detta kan man vid behov vidta åtgärder för att säkra gjutningens kvalitet och undvika till exempel sprickbildning, säger Lennart Björnström, CIO and Head of Business Development för Thomas Concrete Group, i pressmeddelandet.

– Byggprocessen kan också effektiviseras genom att man i förväg kan ta beslut gällande kommande behov av resurser på byggarbetsplatsen så som personal, hyrd utrustning och annat vilket sparar både tid och pengar.

Enligt pressmeddelandet är det inte nytt att mäta hållfasthet i realtid. Det nya är att med använda sig av AI (Artificial Intelligence - maskininlärning och tränade modeller) och framtida väderdata för att kunna tillhandahålla en prognos av betongens hållfasthetsutveckling i realtid – det har aldrig tidigare gjorts, hävdar Thomas Concrete Group och Thomas Betong.

Prognostiseringen av betongens hållfasthetsutveckling kommer att finnas som en digital tjänst i Thomas Concretes kundportal.

– Förutom effektivitet handlar digitaliseringen också om hållbarhet. I appen kan man nämligen också se hur mycket betong som faktiskt levererats. På så sätt kan man justera beställningar så ingen betong går till spillo, säger Lennart Björnström.

– Den digitala prognostiseringen är ännu en viktig milstolpe för oss då vi ännu en gång visar att vi ligger i framkant inom teknikutveckling och hållbarhet i vår bransch, säger Hans Karlander, vd Thomas Concrete Group, som nyligen investerade i Sveriges första till hundra procent eldrivna serietillverkade betongbil.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125