23948sdkhjf

”Kafka hade blivit mörkrädd”

Beskedet att Mark- och miljödomstolen avvisar LKAB:s ansökan om nytt tillstånd för verksamheten i gruvan i Kiruna sände på tisdagen chockvågor genom Industrisverige. Turerna från Kaunis Iron och Cementa känns igen och varningarna för ett systemfel blir allt mer högljudda.

– Det här är en av de mest omfattande miljötillståndsansökningar som någonsin gjorts i Sverige, att det faller på en ren formaliadetalj är ett kraftigt underkännande av hela systemet. Kafka hade blivit mörkrädd av det här systemfelet, säger Maria Sunér, vd på branschorganisationen Swemin.

Domstolen menar i sitt beslut att LKAB borde ha kallat ”särskilt berörda” husägare med bergvärme till så kallat samråd inför tillståndsansökan. LKAB:s utgångspunkt har varit att nästan alla invånare i Kiruna är särskilt berörda, och har därför bjudit in alla på samma sätt. LKAB har även erbjudit sig att komplettera med extra samråd i efterhand, något som domstolen inte accepterade. I stället menade domstolen att företagets hantering av samråd 2017 var skäl till att helt och hållet avvisa ansökan efter en hanteringstid på mer än tre år.

Vi klagar inte över att det ska göras omfattande miljöprövningar, men processen i sig måste vara rättssäker och förutsägbar. För att reformera dagens systemfel krävs en politisk vilja, säger Maria Sunér.

Svensk gruvnäring står sig väl i internationell konkurrens, det gäller inte minst i fråga om miljöanpassning, produktivitet och utvecklingsinsatser för att bland annat uppnå en än mer hållbar utvinning av mineraler och metaller.

Den svenska gruv- och mineralnäringen har satt upp ambitiösa mål för fossilfrihet och biologisk mångfald, bland målen finns att bidra netto-positivt till den biologiska mångfalden 2030 och att arbeta med fossilfria gruvprocesser år 2035.

Sverige har i grunden ett gynnsamt läge med rika fyndigheter tillsammans med produktiva gruvor, tillverkare av gruvutrustning som hör till den yppersta världseliten och väl etablerade nätverk som också innefattar forskning på högsta nivå.

Den kanske största utmaningen på senare år har varit en synnerligen oförutsägbar och segdragen tillståndsprövning. Det har nu på kort tid drabbat företag som Cementa, Kaunis Iron och LKAB som ligger i framkant i utvecklingen av en grönare industri.

Maria Sunér betonar att det inte är kravställningen det är fel på. Självklart ska det ställas relevanta och höga miljökrav på alla verksamheter som påverkar miljön, även på gruvindustrin.

Men dagens system för tillståndsprocesser signalerar att gruvnäringen inte ska göra sig besvär i Sverige, säger Maria Sunér.

En konsekvens är att Sverige, som för fem år sedan låg på tio-i-topplistan över de mest attraktiva gruvländerna, i år hamnar på en betydligt mer blygsam 36:e plats. Detta trots att det slagits fast i en färsk rapport från bland annat SGU att Sverige har en rik berggrund med stor potential att utvinna kritiska metaller och mineraler, något som i hög grad kan bidra till i varje fall den europeiska klimatomställningen.

Trots möjligheterna ser vi hur utvecklingen går åt helt fel håll, systemfelet måste bort annars riskerar Sverige som industrination att försvagas och viktiga investeringar för ekonomi och klimatomställning att inte bli av. En liten formaliadetalj ska inte kunna få stjälpa flera års arbete, säger Maria Sunér.

Läs mer om Mark- och miljödomstolens ställningstagande och hur LKAB:s vd Niklas Johansson ser på situationen här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094