23948sdkhjf

Heta korvfakta

Vilken korv är populärast? Klår senap ketchup och vilket bröd föredras i Jämtland och Halland? Frågan har ställts och svaren finns här!

Svenskar tycks vara ett korvätande folk – enligt en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Circle K svarade 73 procent av de tillfrågade att de åt korv minst ett par gånger i månaden och 21 procent ett par gånger i veckan.

Det innebär, enligt ett pressmeddelande, att vi glufsar i oss i genomsnitt 60 korvar per år.

Vissa könsskillnader finns dock – männen får i sig i genomsnitt 72 korvar per år och kvinnorna 47, uppger Circle K i ett pressmeddelande.

Vilka korvar handlar det om då? Enligt undersökningen är chorizon populärast med 47 procent, tätt följd av grillkorven (42 procent). Därefter kommer wienerkorven med 35 procent.

Även här finns vissa könsskillnader, kvinnornas topplista lyder 1: grillkorv (41 procent), 2: kokt korv/wienerkorv (39 procent), 3: chorizo (38 procent).

Nio procent av de tillfrågade föredrar vegetariska/veganska alternativ (sex procent av männen och 14 procent av kvinnorna.) Även här verkar åldern spela in: 18 procent av de mellan 18 och 29 år föredrar vegoalternativen, i åldersgruppen 65-74 är den siffran två procent.

Det visar sig också att det finns en del regionala skillnader. De kryddiga korvarna går hem lite extra i Uppsala (38 procent), Stockholm (36 procent) och Västerbotten (36 procent). Riksgenomsnittet för kryddkorvarna är 32 procent.

Brödpreferenserna skiljer sig också. I Västerbotten vill bara elva procent ha Briochebröd – i Halland vill 34 procent ha sin korv i just ett sånt bröd och tunnbrödsvarianten är störst i Jämtland, där 37 procent vill ha sin korv invirad, jämfört med 17 procent i hela riket.

Sifo har frågat även om tillbehören och det visar sig att att 80 procent vill ha senap och nästan lika många (78 procent) vill ha ketchup sin korv.

65 procent vill dessutom ha rostad lök – särskilt de unga väljer detta tillbehör.

–  Att korv är något väldigt personligt märker vi dagligen i våra butiker. Det måste vara rätt smak, rätt bröd och rätt tillbehör och åsikterna om vad som är ”rätt” går isär. Det gjorde oss nyfikna på att ta reda på hur det ser ut ute i landet, så vi bestämde oss för att göra den här undersökningen, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.111