23948sdkhjf

Nej till att köra tyngre lastbilar med B-körkort

Att kunna köra till exempel en eldriven lastbil med B-körkort är inget som Transportstyrelsen rekommenderar.

Transportstyrelsen har på regeringens uppdrag utrett förutsättningarna för att kunna köra tyngre lastbilar som drivs med alternativ bränslen med B-behörighet. Uppdraget har alltså gällt lastbilar med en totalvikt över 3,5 ton men inte över 4,25 ton, och som drivs med el eller andra alternativa bränslen. Det gäller alltså inte husbilar.

Efter utredningen anser Transportstyrelsen att det inte bör införas något sådant undantag. Orsaken är bland annat att det inte går att identifiera vilka fordon som skulle kunna omfattas av undantaget i Körkortsdirektivet.

För att kunna utnyttja undantaget måste vissa krav vara uppfyllda. Till exempel krävs att man ska kunna kontrollera vissa uppgifter som det alternativa drivsystemets extra vikt och fordonets lastkapacitet i jämförelse med traditionellt fossildrivna fordon av samma storlek. Men den sortens uppgifter görs inte tillgängliga av tillverkare eller registreras vid typgodkännande i dag.

– Det betyder att varken förare eller polis kan kontrollera om ett fordon uppfyller kraven för undantag, säger Chris Patten, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Även om undantaget skulle införlivas ska reglerna för tunga lastbilar ändå följas. Det innebär till exempel att förare ska följa reglerna om kör- och vilotider, krav på färdskrivare, vägarbetstid och lastsäkring med mera.

I stället anser myndigheten att en internationell överenskommelse, till exempel på EU- eller FN-nivå, kan ge bättre förutsättningar för miljövänliga transporter eller nya möjligheter till undantag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078