23948sdkhjf

Många säkerhetsbrister inom logistik och transport

Mer än 300 säkerhetsbrister noterades under en myndighetsgemensam insats med inriktning på främst transport- och logistikbranschen.

Under två veckor har bland annat Arbetsmiljöverket och Polisen genomfört oanmälda inspektioner i branscher som misstänks vara utsatta för arbetslivskriminalitet. Det handlar enligt myndigheterna om branscher där det finns företag som medvetet bryter mot lagar och regler inom arbetslivet.

Flertalet kontroller gjordes inom transport och logistik, till exempel i partihallar, lager och transportfordon. Bland de mer än 100 företag och 280 fordon som kontrollerades spridda över landet hittades sammanlagt över 300 olika säkerhetsbrister.

– Det är allt för vanligt med säkerhetsbrister kring truckar och pallställ. Det är allvarligt, eftersom vi vet att det sker många olyckor med truckar. Här måste säkerheten förbättras. Ingen ska behöva skadas eller dö av jobbet, säger Arne Alfredsson, chef vid avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.

Även obesiktigade lyftanordningar lyfts fram som en vanlig säkerhetsbrist. Det gäller exempelvis billyftar på bilverkstäder och bakgavellyftar på transportfordon som används för att lasta eller lossa gods. Men under kontrollerna hittades även andra brister i de kontrollerade fordonen.

Vi har tyvärr hittat förare som åker runt på våra vägar i överlastade fordon, med last som är dåligt säkrad. Ofta jobbar de under stress. Det är riskfyllt både för förarna och för andra som befinner sig i närheten av de här fordonen, faktiskt så farligt att det ytterst kan leda till döden, säger Arne Alfredsson.

Polisen identifierade fem misstänkta brottsoffer för människoexploatering och kunde gripa en misstänkt gärningsman. Dessutom gjordes ett 50-tal anmälningar kopplat till polisens uppdrag att upprätthålla ordning och säkerhet på vägarna.

Det här visar att vi behöver fortsätta med de myndighetsgemensamma insatserna, så att vi kommer åt oseriösa företag från flera håll. Om arbetsgivare bryter mot regler inom ett område är det inte ovanligt att de bryter mot regler också inom andra områden, säger Per Wadhed, polisöverintendent på Polismyndigheten.

Kortfakta om undersökningen

  • Drygt 100 företag och 280 fordon kontrollerades inom främst transport och logistik, men även inom andra branscher som bilverkstäder.
  • Sammanlagt cirka 300 olika säkerhetsbrister hittades vid kontrollerna.
  • Cirka 40 sanktionsavgifter till följd av arbetsmiljöbrister övervägs.
  • Arbetsmiljöverket beslutade om åtta omedelbara förbud mot verksamheten eller delar av verksamheten.
  • Ett 50-tal anmälningar om förundersökning eller ordningsböter har gjorts av polisen.
  • Fem potentiella brottsoffer för människoexploatering upptäcktes och utreds vidare av polisen som grep en misstänkt gärningsman.
  • Tre misstänkta boenden med sovplatser upptäcktes. De är överlämnade till polis och räddningstjänst för fortsatt kontroll.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078