23948sdkhjf

Hybrit blev vinnare

Vinnaren av Swedish mining innovation award 2021 är Hybrit för världens första vätgasreducerade järnsvamp.

Priset som belönar något som är av stor betydelse för gruv- och innovationssverige delades ut av det nationella strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation på branschorganisationen Svemins höstmöte på Nalen i Stockholm.

Vinnaren Hybrit, som är ett samverkansprojekt mellan LKAB, Vattenfall och SSAB har under sommaren presenterat världens första vätgasreducerade järnsvamp. Målet är koldioxidfri stålproduktion, ända från gruva till färdigt stål, och den vätgasreducerade järnsvampen är avgörande för att skapa en helt fossilfriprocess. Det här är en del av en lösning på ett problem som är i global fokus, industrins påverkan på klimatet.

– Hybrit är ett projekt som får ett globalt avtryck och Sverige som gruvnation ska vara stolta över det sätt man tar taktpinnen, springer först och leder teknikutvecklingen som är en nödvändighet för ett hållbart samhälle. Projektet visar på den kraft som samverkan mellan aktörer ger, säger Jenny Greberg, programdirektör Swedish mining innovation tillika juryns ordförande i ett meddelande.

– De personer som borde ta emot det här priset är egentligen de duktiga forskarna som har löst många av de problem som har uppstått, och vi ser framför oss att i en nära framtid ska vi börja konvertera järnframställningen. Så tack! säger Jan Moström, vd LKAB i meddelandet.

Under prisutdelningen avslöjade juryn att de beslutat att dela ut ett inspirationspris till gruvbranschens färdplan för biologisk mångfald. Den branschgemensamma färdplanen är en innovation i sig då den är den första i sitt slag, och även om det finns andra färdplaner för klimatfri konkurrenskraft inom vitt skilda branscher fanns inget liknande initiativ i fråga om biologisk mångfald. Färdplanen går under namnet Mining with nature och arbetet med att ta fram den har letts av branschorganisationen Svemin.

– En av tankarna med att ta fram den här färdplanen är att kunna inspirera andra. Vi har inte kommit lika långt i planeringen när det gäller att motverka hotet mot biologisk mångfald som när det gäller klimatet, men jag hoppas att om 5-10 år har vi ett liknande Hybrit-initiativ även på biologisk mångfaldsidan, säger Linda Bjurholt, miljöchef LKAB och styrgruppens ordförande i meddelandet. 

Juryn har bestått av ordförande Jenny Greberg, programdirektör Swedish mining innovation, Lennart Evrell, styrelseledamot SCA, SSAB, Svenskt Näringsliv, ICA och Epiroc, Maria Sunér, vd Svemin och Cecilia Sjöberg, avdelningschef Industriell utveckling, Vinnova.

Juryns motiveringar:

Vinnaren Hybrit
Det här är en banbrytande lösning på ett problem som är i global fokus, industrins påverkan på klimatet. Genom enastående samverkan och ett unikt helhetsgrepp har man med denna innovation tagit ledarskap i den industriella transformationen, inte bara i Sverige men även internationellt. Vinnaren av Swedish mining innovation award 2021 är Hybrit med ägarna LKAB, Vattenfall och SSAB för världens första vätgasreducerade järnsvamp, en avgörande milstolpe för att skapa en helt fossilfri värdekedja från gruva till stål.

Inspirationspriset till Mining with Nature
Genom att belysa en global utmaning och kraftsamla branschen runt en gemensam fråga som är kritisk för en framtida hållbar planet visar man på ett föredömligt och inspirerande sätt hur basindustri kan och måste jobba på bred front för att minimera sina avtryck. Projektet är unikt och är världens första i sitt slag. Årets inspirationspris går till Mining with nature – Gruvbranschens färdplan för biologisk mångfald.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109