23948sdkhjf

Ökat tryck efter begagnade reservdelar

Begagnade reservdelar har blivit ett allt viktigare inslag i Swecons utbud av produkter och tjänster. Nyligen plockades en nästan ny Volvo EC140E ner i sina beståndsdelar – den 300:e maskin som förvandlats till reservdelar sedan demonteringsanläggningen drog igång i maj 2015.

På de flesta delar lämnar vi garanti, tre månader och uppåt. Vi ska bli svenska mästare på återvinning av maskinkomponenter, för att förverkliga den visionen måste vi fördubbla omsättningen, säger Anders Westby, logistik- och inköpschef på Swecon samt ansvarig för demonteringsanläggningen.

Enligt företaget har efterfrågan ökat stadigt sedan demonteringsanläggningen drogs igång i Torshälla våren 2015. Sedan dess har insikten om fördelarna med återvinning blivit betydligt mer utbredd generellt. Cirkulär ekonomi har lyfts från modeord till praktisk tillämpning. Efterfrågan har också fått extra skjuts av den komponentbrist som följt i pandemins spår och som bland annat ökar väntetiden på nya maskiner. Då får de äldre maskinerna vänta lite längre på sin pension samtidigt som behovet av reservdelar ökar.

Begagnade reservdelar har med åren blivit ett allt mer betydelsefullt komplement till originaldelar, och saluförs i dag som ett eget växande affärssegment med en lägre prisnivå.

Flaskhalsen är tillgången på begagnade maskiner. Våra säljare på anläggningarna är viktiga för oss, de hittar lämpliga objekt i samband med nyförsäljning, säger Anders Westby.

Nyligen var det dags för en nästan ny Volvo EC140E att förvandlas till reservdelar. Den hade fått ramen knäckt i samband med att den fallit från en trailer. Maskinen blev dock minnesvärd av ett helt annat skäl. Det var den 300:e maskinen som plockades ner i sina beståndsdelar för att omvandlas till begagnade reservdelar.

I genomsnitt plockas ungefär 100 funktionsdugliga komponenter från varje maskin som kommer till demontering. Varje del loggas in, rengörs, funktionstestas och – om det behövs – renoveras. Och då handlar det bland annat om komponenter som elektronikboxar, kardanaxlar, motorer, transmissioner och ventiler till hydraulsystem.

För den typen av komponenter som, enligt Swecon, är speciellt eftertraktade finns dessutom en väntelista där intresserade kunder kan skriva upp sig i väntan på att lämplig reservdel hittas.

Enligt företaget finns i dag runt 15 000 olika begagnade och kvalitetskontrollerade komponenter i lager, de flesta med garanti. De utvunna komponenterna säljs via Swecons egna anläggningar men även via Blocket och Mascus, vilket gör att de även är tillgängliga på i vart fall den europeiska marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094