23948sdkhjf

Återbruksarena utsedd till Årets cirkulära initiativ

Med ett utbud av digitala verktyg, nätverk, utbildningar och guider som ska stärka marknaden för byggrelaterade cirkulära produkter och tjänster har återbruksarenan Centrum för cirkulärt byggande, CC Build, utsetts till Årets cirkulära initiativ.

Det är bara genom samverkan vi kan ställa om till cirkulära materialflöden, och det känns hoppfullt för framtiden att vi har så många engagerade samarbetsparter från olika delar av värdekedjan i bygg- och fastighetssektorn med oss i det arbetet, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet och koordinator för Centrum för cirkulärt byggande.

Utmärkelsen delades ut 1 december på Berns i Stockholm under Återvinningsgalan som arrangeras av Leveranstidningen Entreprenads systertidning Recycling.

Juryn motiverade sitt val av vinnare så här: ”Med ambitionen att vara sin sektors gemensamma arena och marknadsplats, och föra in cirkularitet och återbruk i stor skala inom ett område där det verkligen behövs, är årets vinnare en mycket värdig sådan.”

Arbetet i CC Build startade 2015 som ett samverkansprojekt med stöd från Vinnova, inom ett program för utmaningsdriven innovation. Nu är projektet inne på det tredje steget som pågår till 2022. Planen är att därefter driva verksamheten vidare på annat sätt.

Återbruksarenan har, enligt IVL, på bara ett år gått från 30 aktörer till mer än 70 samarbets- och associerade parter. Bland annat erbjuds digitala verktyg som underlättar återanvändning av byggmaterial, men även nätverk, utbildningar och guider som ska stärka marknaden för cirkulära produkter och tjänster inom bygg- och fastighetssektorn.

Att intresset för återbruk ökar är mycket glädjande. En tredjedel av Sveriges avfall kommer från bygg- och rivningssektorn och mycket av det materialet kan fortsätta användas. CC Build är ett jättebra exempel på hur vi kan jobba aktivt för att på olika sätt förbättra förutsättningarna för storskaligt återbruk och på så sätt minska byggsektorns klimatpåverkan, säger Marie Fossum Strannegård, vd för IVL Svenska Miljöinstitutet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.406