23948sdkhjf

Sandvik satsar stort på mjukvara

Gruvplanering och optimering av gruvdrift pekas ut som en stor tillväxtmöjlighet för Sandvik. Företaget avser därför att förvärva det Australienbaserade mjukvaruföretaget Deswik som presenteras som en hörnsten i den nybildade divisionen Digital Mining Technologies.

− Gruvplanering och optimering av driften är en stor tillväxtmöjlighet, och det här kompletterande förvärvet och vår nybildade division Digital Mining Technologies stärker vårt digitala erbjudande och gör att vi kan leverera en mer heltäckande uppsättning av teknologier, säger Stefan Widing, vd och koncernchef för Sandvik.

Förvärvet av Deswik förstärker Sandvik med en leverantör av integrerade mjukvaruplattformar som med hjälp av mer än 10 000 befintliga licenser stödjer digitalisering genom de olika stadierna av gruvplanering. Deswik beskrivs som ett företag med mycket stark kundbas, hög lönsam tillväxt och kundlojalitet, något som förväntas öka Sandviks närvaro inom mjukvara och digitalisering och bidra till ökad tillväxt.

Deswiks kärnerbjudande inkluderar mjukvara för bland annat datorstödd 3D-design av gruvor, schemaläggning, driftplanering, datahantering och geologisk kartläggning. Därtill omfattas verksamheten av konsulttjänster kopplade till gruvplanering, avgränsning, mjukvaruimplementering och utbildningsstöd.

Sandviks ledning räknar med att förvärvet kommer att öka närvaron i upstream-delen av värdekedjan och möjliggöra heltäckande optimeringslösningar, exempelvis att inkorporera elektrifiering i gruvplaneringsstadiet.

Att kombinera Deswiks kompetens inom gruvplanering med vår utrustnings- och automationsexpertis öppnar nya möjligheter för att optimera våra kunders värdekedja, säger Henrik Ager, chef för Sandvik Mining and Rock Solutions.

Deswik kommer att utgöra en av tre hörnstenar i den nybildade divisionen Digital Mining Technologies, som inriktas bland annat hållbarhet i underjordsgruvor och produktivitetslösningar inom elektrifiering, automation, digitalisering. Den nya divisionen kommer även att omfatta Sandvik Mining and Rock Solutions automationslösningar och Newtrax lösningar inom telemetri och kollisionsavstyrning.

Deswik grundades 2008 och har sitt huvudkontor i Brisbane. Med cirka 300 anställda och 14 kontor i tio länder har bolaget uppvisat stark och lönsam tillväxt under det senaste årtiondet i den stora och växande mjukvarumarknaden inom gruvindustrin.

Försäljningen på rullande tolvmånadersbasis fram till och med oktober 2021 uppgick till motsvarande en halv miljard kronor, varav runt 45 procent var återkommande intäkter, med en EBITA-marginal på runt 30 procent.

Förvärvet förutsätter godkännande av berörda myndigheter och beräknas slutföras under första kvartalet 2022. Parterna har enats om att inte offentliggöra köpeskillingen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125