23948sdkhjf

Byggavfall i fokus för robotiserad återvinningsanläggning

Genom att satsa 37 miljoner kronor i en robotiserad anläggning för eftersortering på en återvinningsanläggning i Forsbacka finns förhoppning om att öka återvinning och återbruk av bland annat bygg- och rivningsavfall i Gävle kommun med omnejd.

Jordens resurser är ändliga och vi måste göra allt vi kan för att mer material återvinns och återbrukas. Digitaliseringen ger oss nya möjligheter att på effektiva sätt få ut betydligt större mängder material ur sådant som annars hamnar på deponi, därför ger den här viktiga investeringen en direkt miljönytta, säger Gästrike återvinnares ordförande Therese Metz.

Det var ett enigt konmmunfullmäktige som tog beslut om att etablera en automatiserad eftersorteringsanläggning i Forsbacka. Investeringskostnaden beräknas till cirka 37 miljoner kronor och beskrivs som en långsiktig investering som ska bidra till att nå nationella och regionala miljö- och klimatmål genom kraftigt ökad sortering, återvinning och återbruk och minska mängden brännbart avfall och deponi. Enligt planerna ska den vara på plats inom ett par år.

Planen är att roboten ska börja sortera byggavfall och brännbart avfall från våra återvinningscentraler. Där kan vi påverka stora mängder som gör stor skillnad för både miljö och ekonomi, säger Johan Englund, chef för marknad och kommunikation på Gästrike återvinnare.

Bedömningen är att det inledningsvis kommer att handla om en årlig volym på i storleksordningen 10 000 ton brännbart avfall och 2 000 ton bygg- och rivningsavfall. Samtidigt betonas att det finns ytterligare stora mängder i regionen som kan behandlas i anläggningen som också har möjligheter att utvecklas och byggas ut för sortering av förpackningar om så skulle behövas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078