23948sdkhjf

KG Knutssons första 75 år - bakom kulisserna

I år är det 75 år sedan KG Knutsson grundades – ett firande som det andra pandemiåret skedde utan märkbart pompa och ståt. Men vi fick en pratstund med KGK:s ägare och vd, som gjorde en liten tillbakablick i företagets historia.

– KGK startades av Knut-Göran Knutsson 1946 och det var cykeltillbehör man började med. Men ganska snabbt blev man en agent för bilreservdelar, reservdelar till motorer – allt som den svenska industrin och fordonstillverkarna behövde, då efter andra världskriget. Man började till exempel leverera motorblock till tyska Kolbenschmidt, som bland annat tillverkade moped- och marinmotorer. KGK var på den här tiden största tillverkaren i Europa på utombordsmotorer. Och än idag jobbar KGK fortfarande med Kolbenschmidt, berättar vd Johan Regefalk.

– Men så småningom fick Knut-Göran Knutsson frågan – vad vill du göra med eftermarknaden? Och då sade han att ”det tar jag också hand om”. Och det var klokt. För, som agent blir man starkare om man sköter om hela affären. Så han började att ta hand om även servicemarknaden och bildade KG Knutsson Handels AB. Och där kom senare sonen Håkan Knutsson in och tog bland annat hand om den affären när han blev vd 1976 efter sin pappa, berättar Johan Regefalk.

När Håkan Knutsson, idag 74 år, minns tillbaka på alla sina år i KG Knutsson så handlar en hel del om den marina verksamheten. Och motorer, olja och drivmedel ligger så att säga i släkten:

– Min farfar startade något som hette Svensk-Engelska Mineralaktiebolaget. Så han byggde upp Shell i Sverige – han hade bensinen i blodet. Sedan byggde farfar upp cisternerna ute på Gåshaga på Lidingö tillsammans med rederikungen Olle Wallenius. Olle och farfar var kompisar. Olle flyttade alla tomfaten mellan bensinbolagen på den tiden. Och när holländarna tog över Shell så byggde de cisternerna vid Gåshaga ihop.

Idag är det ett avslutat kapitel, men Håkan Knutsson påminner om när KG Knutsson även var med och tillverkade båtar. Till och med några båttävlingar hann man med:

– Vi har byggt smugglerbåtar ihop med två andra aktörer, berättar Håkan Knutsson och visar en gammal inramad tidningsartikel på väggen i KGK:s styrelserum:

– Vi körde sextimmars i Paris och sedan i Berlin med smugglerbåtarna. Det var Ebbeke och jag som körde. Det gick inte så bra i Paris för Ebbeke på grund av ett konstruktionsfel på båten som gjorde att det var svårt att svänga. Men vi fixade till det och sedan åkte vi sextimmarsloppet i Berlin och vann. Det var 1968, berättar Håkan Knutsson.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062