23948sdkhjf

Däcktrycksmätning för dumprar

Däckinformation i realtid och individuellt hanterade däck utlovas med Volvos nya app. "Det här är dyra däck så det är suveränt att bli varnad."

Den nya appen heter Däcktrycksövervakning eller TPMS (förkortning för den engelska namnet Tire Pressure Monitoring System.

Den togs först fram för hjullastare men finns nu även för dumprar och ska hanteras via Volvo Co-pilotskärmen, berättar Volvo Construction Equipments svenska återförsäljare Swecon i ett pressmeddelande.

Företaget lyfter fram värdet i däcken har rätt tryck och temperatur.

– Däcktrycket påverkar bärigheten, och med för lågt tryck i däcket blir slitaget onödigt stort vilket påverkar livslängden. Det här är dyra däck så det är suveränt att bli varnad, säger Micke Nordell, Swecons produktspecialist på hjullastare och dumprar, i pressmeddelandet.

Han tillägger att även bränsleförbrukningen påverkas av däcktrycket.

Systemet består av flera delar. Där finns till exempel en mottagare, som ska sitta på hyttens utsida, och ett antal givare: för dumprar krävs sex och för hjullastare fyra.

Givarna sitter väl skyddade på däckventilerna, förklarar Swecon som hävdar att systemet är gjort för att tåla den tuffa miljö maskinerna ofta befinner sig i.

Swecon ser flera fördelar med den nya appen. Till exempel ska föraren få däckinformation i realtid, varje däck ska kunna hanteras individuellt, appen ska mäta och rapportera både låga och höga tryck samt hög temperatur och systemet ska fungera både för vätske- och luftfyllda däck.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094