23948sdkhjf

Allt fler startar eget

Rekordmånga företag startades 2021. Ökningen har skett över hela landet – men det finns undantag.

Pandemin har legat som en tung filt över det mesta de senaste åren. Det verkar dock inte ha hindrat många hugade egenföretagare– det startades nämligen rekordmånga företag i Sverige under fjolåret.

Mjukvaruföretaget Visma Spcs berättar i ett pressmeddelande att man analyserat statistik från Bolagsverket och funnit att 2021 till och med slog 2020 – som betraktades som ett rekordår.

Bolagsverket har ungefär en miljon registrerade företag, varav majoriteten är små, med upp till nio anställda.

Antalet nya företag 2021 blev 78 711, en ökning med 7,1 procent.

– Varje nystart är viktig, eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Det är hoppfullt att Sverige även under pandemin får nya företag som skapar tillväxt så att återhämtningen kan bli långsiktigt hållbar, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i pressmeddelandet.

Bolagsverket har registrerat antalet nya företag i nästan 40 år, och aldrig tidigare har siffran varit så hög, noterar Visma Spcs.

Om statistiken:

I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna: aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag.

Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och saknas då i Bolagsverkets statistik.

Källa: Visma Spcs

Ökningen har skett i (nästan) hela landet.

Allra störst var den i Blekinge, där antalet nyregistrerade företag ökade med 13,2 procent.

Kronoberg och Gävle kommer sedan, med 13,1 respektive 12,7 procent.

Det finns dock ställen där det gått åt andra hållet – i Norrbotten har antalet nyregistrerade företag minskat med 2,3 procent.

De allra flesta nya företagen bildas som aktiebolag – siffran 2021 var 80 procent och Visma Spcs noterar att just den trenden förstärkts sedan början av 2020, då kravet på aktiekapital från start sänktes.

– Den som startar aktiebolag tenderar ofta att satsa mer och långsiktigt på sitt företagande. Det är glädjande att så många väljer den vägen när de gör verklighet av sina företagardrömmar, säger Boo Gunnarson.

Visma Spcs noterar också att en färsk Sifoundersökning att var tredje svensk drömmer om att starta eget, när det gäller de riktigt unga är det mer än hälften som vill bli egenföretagare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078