23948sdkhjf

Halva Varbergstunneln färdigsprängd

Arbetet med Varbergstunneln fortskrider och strax efter nyår hade hälften tunneln sprängts klar. Totalt har omkring 1 300 meter i tågtunneln och 1 500 meter i servicetunneln sprängts ut.

Kenneth Rosell på Trafikverket säger i ett pressmeddelande att det är en viktig milstolpe som uppnåtts.

– Fortsätter vi i samma goda takt så kommer vi hålla tidplanen för tunneldrivningen

Drygt 1 200 meter kvarstår innan de norra och södra fronterna av servicetunneln kommer nå varandra och Trafikverket räknar med att det kommer ske första kvartalet nästa år. Tågtunnelns genomslag beräknas till kvartal två, 2023.

– Våra utmaningar framåt är nu att vi måste göra en omfattande eftertätning av tunnlarna eftersom vi fått ett större läckage av grundvatten i bergtunnlarna. En annan utmaning är att driva klart tågtunneln under kvarteret Brunnsparken där vi har lite bergtäckning och närhet till känsliga byggnader, säger Kenneth Rosell.

I september förra året kunde Entreprenad rapportera om att kostnaden för Varbergstunneln skulle bli högre än tänkt. Totalkostnaden beräknades då landa på 6 miljarder kronor, 1,1 miljarder mer än vad som sagts tidigare.

— Bakgrunden till de ökade kostnaderna är att förutsättningarna har blivit tydligare och bättre kartlagda allt eftersom projektet fortskrider. Vi har fått ändra byggmetoder och tekniska lösningar utifrån det som gäller nu, sade Trafikverkets projektchef, Mathias Wärja då till Entreprenad.

Trafikverket har tidigare fått kritik från Riksrevisionen för att underskatta kostnader för både investeringsobjekt och driftuppdrag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.157