23948sdkhjf

NCC ska bygga kraftledning åt Svenska kraftnät

I samarbete med Svenska kraftnät ska NCC bygga en 400 kV luftledning mellan Ingelkärr och Stenkullen för elöverföring nordost om Göteborg.

Projektet är en utförandeentreprenad där NCC är huvudentreprenör. Entreprenaden utförs tillsammans med Svenska kraftnät.

Det är en 17 kilometer lång luftledning för elöverföring på 400 kV som ska uppföras. Ledningen kommer att gå mellan Stenkullen i Lerums kommun och Ingelkärr i Ale kommun.

Planen är att påbörja projektet i slutet av 2022. Projektplaneringen är i full gång. I senare skede kommer arbetena omfatta projektplanering, avverkning, anläggande av byggvägar, fackverksstolpar i stål med tillhörande fundament samt installation av fas- och topplinor med tillbehör och driftsättning.

– Säkra och stabila elnät borgar för en hög tillgänglighet av kraft vilket är en förutsättning för ett fungerande samhälle. Vi ser fram emot att tillsammans med Svenska kraftnät utveckla tids- och kostnadseffektiva lösningar för att möta den stora efterfrågan på el. Samverkansentreprenaden möjliggör att vi kan bidra med vår expertis i tidigt skede, säger Torbjörn Fant, avdelningschef, NCC Infrastructure i ett pressmeddelande. 

Den nya ledningen blir en viktig del i förstärkningen av transmissionsnätet i Västra Götaland och kommer att bidra till att säkra elförsörjningen i sydvästra Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079