23948sdkhjf

Bollnäsföretag anpassar amerikanska hjullastare

Tröga spakar blir mjuka vippor när svenska förare ska köra maskinerna.

– Det blev till och med bättre än förväntat, säger Maskinia.

Svenska förare ställer som bekant höga krav på sina maskiner och Case svenska generalagent Maskinia har tagit hjälp av Bollnäsföretaget Excidor när de amerikanska hjullastarna serien Case G2 Evolution ska anpassas för den svenska marknaden.

– Vi på Maskinia vill leverera Sveriges bästa hjullastare. För att vi ska kunna erbjuda marknaden detta vände vi oss till Excidor, säger Fräs Erik Andersson som är eftermarknadschef på Maskinia.

Case modell G2 Evolution finns i sju modeller från 12-30 ton och när maskinerna lämnar fabriken är de försedda med två stora styrspakar, samma som finns i Case grävmaskiner.

Excidor ersätter spaken på det vänstra armstödet med en ExciPad WS med en liten joystick för styrning av maskinen.

– Många svenska förare vill inte ha en 15 centimeter hög spak. Här får de en fem centimeter hög joystick som de styr med tumme och pekfinger. Vi har ersatt knappsatsen med vår ExciPad WS, styrsystemet är fortfarande Case originalsystem, säger Excidors vd Jan-Erik Persson i pressmeddelandet.

På den högra sidan går det att välja mellan en styrspak eller ett stolsintegrerat fyrspakställ för manövrering av lastaggregat och skopa.

Enligt pressmeddelandet tyckte Maskinia att paddelkontrollerna på Case spakställ var för hårda att manövrera.

Lösningen blev att i stället sätta dit Excidors spakställ, ExciPad LV, med vippor, som har anpassats till Case styrsystem.

Enligt Excidor har ExciPad LV dessutom styrning av två extrafunktioner, omkopplare för fram/back och kickdown-knapp.

– Vi är mycket nöjda med resultatet. Excidor är väldigt professionella. De förstod vad vi ville ha och levererade. Det blev till och med bättre än förväntat, säger Fräs Erik Andersson.

Excidor uppger att man också har anpassat sitt system för redskapskontroll ExciControl MH så att det passar Case hjullastare. Detta uppges innebära att man kan styra alla hjullastarens redskap från en enda display, i stället för att ha en display från varje redskapstillverkare kan maskinföraren styra alla hjullastarens redskap från en enda display. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078