23948sdkhjf

Finansministern bjuds in till maskinentreprenör

Dieselpriserna riskerar att få många av landets maskinentreprenörer på knä. Det befarar branschorganisationen Maskinentreprenörerna som uppger att sex av tio inte lyckats höja sina priser i takt med att bränslekostnaderna skjutit i höjden.

ME ser en stor risk i de ökade bränslekostnaderna och siar om att många kommer att duka under om inget görs. Organisationen anser det är orimligt att maskinentreprenörerna ska stå för hela kostnaden när samhället måste ställa om och bjuder nu in finansminister Mikael Damberg till ett av medlemsföretagen – så att han ska kunna se med egna ögon hur det är att driva företag 2022.

Inbjudan görs i ett öppet brev -- läs hela brevet nedan!

Hej,
 
Finansministern har väl knappast kunnat undgå effekterna av den skenande kostnaden för bränsle. Läget för våra medlemsföretag i entreprenadbranschen har på kort tid gått från ansträngt till allvarligt. Små och medelstora maskinentreprenörer signalerar att de snart kan tvingas lägga ner sin verksamhet. Med den kraftiga bränsleprisökningen har förutsättningarna i redan ingångna avtal ändrats radikalt medan prisjustering via index och prisförhandlingar i beställarledet sker för långsamt för att säkerställa våra medlemmars överlevnad.
 
Görs inget snabbt riskerar branschen att krympa avsevärt. Risken är därmed att de viktiga samhällsprojekt som våra medlemsföretag är en förutsättning för, försenas eller uteblir. Och med dem den gröna omställningen. 
 
Som bransch- och arbetsgivarorganisation oroar detta oss. Vi vill därför bjuda finansministern till ett av våra medlemsföretag. Där kan du på plats informera dig om hur nuvarande beskattning och övriga påslag på bränslepriserna riskerar att slå undan förutsättningarna för den gröna omställningen. Värd är Ankie Larsson, vice vd för familjeföretaget Miljöplanering AB och styrelsemedlem i Maskinentreprenörerna (ME).
 
Maskinentreprenörernas verksamhet är en förutsättning för byggandet av nya bostäder, järnvägar och motorvägar, exempelvis Förbifart Stockholm, nya tunnelbanelinjer eller Projekt Slussen. Våra medlemmars maskiner syns varje dag när de röjer snö, gräver ner bredband, drar VA-ledningar och schaktar sprängsten ur tunnlar och gruvor. Bränslet är en av de största kostnaderna för maskinentreprenörer.
 
När vi i höstas intervjuade medlemmarna för vår konjunkturrapport MEKO fick vi tydliga svar: Över 62 procent av landets maskinentreprenörer hade inte lyckats höja priserna i takt med bränsleprisets ökning. Redan i november hade 16 procent funderat på att tacka nej till uppdrag, och vissa hade redan ställt maskinen. Konjunkturrapporten visar att med dagens bränslepris, när vi skriver 26 januari, funderar på allvar cirka 30 procent av landets maskinentreprenörer på att lägga ner. Därmed är det landets maskinentreprenörer som får bära kostnaden för klimatomställningen – ur egen ficka. Och det vet alla som driver företag: När pengarna är slut, ja... då stannar företaget.
 
Hoppas du har möjlighet att besöka vår medlem i Tullinge och få en förstahandsbild av hur de skenande bränslepriserna slår mot våra medlemsföretag.
 
Med vänlig hälsning,
 
Anders Robertsson, vd Maskinentreprenörerna
 

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
  • Servicetekniker
  • Projektledare
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nytt samarbete ska göra betong av havre
Byggföretagen efterlyser förlängning av branschskoleförsöket
Miljonprogrammets Trubaduren får nytt liv genom NCC:s renovering
Maskinia erhåller trippel ISO-certifiering
Svevia anställer ny chef för kompetensförsörjning
E22 mellan Fjälkinge och Gualöv får motorväg
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094