23948sdkhjf

Höga elpriser bekymrar branschen

En undersökning gjord av Byggföretagen visar att bygg- och anläggningsbranschen har lågt förtroende för hur politikerna hanterar elfrågan.

Entreprenad har tidigare rapporterat om att sex av tio maskinentreprenörer inte lyckas höja sina priser i takt med dieselpriset. Men det är inte bara dieselpriserna som är ett aber för bygg- och anläggningsbranschen. I Byggföretagens undersökning Byggbarometern säger sju av tio av de svarande att de har ett lågt förtroende för den svenska elproduktionen. Drygt hälften svarade att deras företag hade påverkats av ökade elpriser. 

– Många medlemmar uttrycker oro kring ökade driftskostnader och sämre lönsamhet kopplat till elpriserna, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

80 procent svarade att de inte har något förtroende för hur riksdagen och regeringen hanterar elkrisen.

– Oron och bristen på tillit är förödande när vi verkligen behöver livskraftiga företag som vågar satsa och växa. Sysselsättning, tillväxt och samhällsbygge hänger på det, säger Tanja Rasmusson.

Hon menar att mycket hänger underlätta för fossilfri elproduktion samt att effektivisera, utveckla och modernisera energisystemet.

– Parallellt med att främja lagring och en snabb utbyggnad av elnäten så att elen når fram till användarna. 

Undersökningen gjordes under vecka fyra och fem bland Byggföretagens medlemsföretag och totalt svarade 667 av dem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14