23948sdkhjf

Här används världens första elpålkran

Framtidens pålkran går på el och är enligt byggentreprenören Bra Bygg även mer effektiv än en traditionell maskin. Nu är maskinen med och bygger Astra Zenecas nya lokaler i Mölndal.

Digitaliseringen och elektrifieringen pågår alltjämt inom byggbranschen. Vid Astra Zenecas nya satsning på det så kallade Goco Health Innovation City i Mölndal står nu världens första elektriska pålkran. Den förbereder för byggandet av Goco House där tanken bakom bygget har varit att ha så lite påverkan på klimatet som möjligt.

Förutom att stommen av byggnaden kommer vara i trä är alltså även en del av entreprenörsmaskinerna av en ny era.

Det är byggentreprenören Bra Bygg som kommer att testa den unika påkranen som går under namnet PMx2e. Dess två batteripaket på 396, respektive 266, kilowattimmar gör att den kan användas kontinuerligt under en arbetsdag på åtta till tio timmar. 

– För oss var det självklart att testa den elektriska pålkranen när möjligheten dök upp via vår underleverantör. Den viktigaste vinsten är att slippa lokala koldioxidutsläpp och att minska bullret. Efter tre och en halv veckas daglig pålning kan vi se att den fungerat fantastiskt bra och pålar med mer effekt än en traditionell pålkran, säger Krister Enesten, projektchef på Bra Bygg, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11