23948sdkhjf

Grävmaskin som klarar både hetta, kyla och höga höjder

Caterpillar utlovar en maskin som  i princip alla miljöer, med bred undervagn, kraftfull motor och en hel radda system.

Caterpillars nya grävmaskin Cat 340 har fått en bredare undervagn, kraftfullare motor och en 7,5 ton tung motvikt, något som sammantaget ska öka produktiviteten med upp till tio procent jämför med Cat 336, årsmodell 2020. Det uppger Caterpillars svenska återförsäljare Zeppelin Sverige i ett pressmeddelande.

Zeppelin beskriver grävmaskinen som ett förstklassigt alternativ i 40-tonsklassen och enligt Brian Abbott, Global produktchef för stora grävmaskiner på Caterpillar, når maskinen en ”helt ny prestandanivå”

-- Maskinen är mer produktiv och stabilare med större arbetsredskap. Detta innebär ökad flexibilitet för entreprenörer så att de kan slutföra olika projekt på ett effektivt sätt, säger han i ett pressmeddelande.

Maskinen har en Cat C9.3B steg V-motor med tre motorlägen: Powerläget ska ge maximal kraft för de mest krävande uppgifterna, Smartläget ska automatiskt matcha motor- och hydraulkraften till grävförhållandena för att sänka bränsleförbrukningen och Ecoläget ska minska bränsleförbrukningen genom att minska motorvarvtalet till ett konstant läge på 1 500 rpm.

Enligt Zeppelin Sverige är maskinen lämplig för mer eller mindre alla miljöer, den ska till exempel kunna hantera temperaturer från 52 ˚C till en kallstartskapacitet på –18 ˚C, den ska också kunna arbeta på upp till 4 500 meter över havet.

Automatisk uppvärmning i kall väderlek ska göra det möjligt att komma igång snabbt, det ska också förlänga maskinkomponenternas livslängd, uppger Zeppelin.

Företaget lyfter också fram att maskinen har automatiskt vändbara fläktar som ser till att kylarna hålls fria från skräp och synkroniserade 1 000-timmarsintervall för byte av olje- och bränslefilter, något som ska minska driftstoppen och sänka underhållskostnaderna.

Maskinen har fått Next generations premiumhytt med ett uppvärmt, ventilerat och luftfjädrat säte och uppfällbar vänsterpanel för enkel in- och utstigning ur maskinen.

I maskinen finns också en stor pekskärm, snabbvalsratt, nyckelfri startknapp som standards samt Bluetoothnyckel.

Det ska också gå att ställa in ett unikt förar-ID-lösenord för att kunna starta motorn, spara och återställa inställningar för enskilda förare.

Cat 340 har som standard en lång rad system, till exempel Cat Payload-system för vägning, Grade Assist för bibehållen lutning och 2D Grade med djup- och lutningsindikator.

Zeppelin lyfter också fram att föraren kan spara upp till fyra djup- och lutningsförskjutningar för att snabbt hitta lutningen utan höjdkontroll, att Auto Dig Boost och Auto Heavy Lift ska öka skopinträngningen med åtta procent och att Lift Assist ska hjälpa föraren att inte tippa maskinen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078