23948sdkhjf

Svensk Byggtjänst lanserar nytt verktyg för upphandling

Svensk Byggtjänst har släppt boken AMA Funktion 22 och till den ett nytt digitalt beskrivningsverktyg. Dessa ska enligt företaget underlätta vid upphandling av totalentreprenader.

Svensk Byggtjänst har släppt boken AMA Funktion 22 och till den ett nytt digitalt beskrivningsverktyg, avsett för att underlätta vid upphandling av totalentreprenader.

Kajsa Hessel, vd på Svensk Byggtjänst, säger i en kommentar att AMA Funktion är den första AMA:n (Allmän material- och arbetsbeskrivning) som har kommit ut på över tjugo år.

– Bakom den ligger ett gediget engagemang och arbete, både av oss på Svensk Byggtjänst och av de referensgrupper som bidragit till innehållet. Det är branschnytta på riktigt.

I verktyget kommer användarna att kunna skapa en funktionsbeskrivning med hjälp av kravmallar. I nuläget finns kravmallar för flerbostadshus, äldreboende och förskola, men enligt Svensk Byggtjänst kommer dessa att utökas utifrån branschens behov och efterfrågan.

–  Mallarna fungerar som en checklista som är anpassad efter det aktuella projektet. Svensk Byggtjänst har gjort det stora arbetet med att bygga upp en enhetlig kravstruktur som gör det enklare att beskriva funktionskraven, från samtliga fackområden, knutet till specifika byggnadsverk, utrymmen och byggdelar, säger Johanna Brolin, produktägare för AMA Funktion på Svensk Byggtjänst.

Hon säger att då AMA Funktion innehåller en funktionsbeskrivning blir underlaget lättare att hantera jämfört med om det skulle finnas i Word eller Excel. Det blir även lättare att upphandla på andra kriterier än pris, som till exempel hållbarhetskrav. Till det har alla krav ett id-nummer som kan spåras i all kommunikation.

– Detta gör kontroll, verifiering och validering lättare och säkrare. Beställaren kan följa upp sina krav på ett enklare sätt än tidigare. Det möjliggör också spårbarhet genom hela livscykeln.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.106