23948sdkhjf

Fyra fina anläggningar slåss om pris

Vartannat år delar Trafikverket ut ett arkitekturpris för att uppmuntra bra utformning av infrastruktur och i år är det dags igen.

Kandidaterna väljs ut enligt vissa kriterier och bedöms sedan på plats.

– Trafikverkets arkitekturpris belönar anläggningar som är angelägna för många och som måste fungera för att annat ska kunna klaffa, säger Elisabet Elfström, Sveriges Arkitekters vice förbundsdirektör och sekreterare i prisjuryn, i ett pressmeddelande.

Trafikverket avslöjar nu vilka anläggningar som nominerats: Bollnäs resecentrum, cykelväg på Gotland, spårvägen i Lund och Varvsbron i Helsingborg.

– Det är tydligt i många förslag att man använder transportinfrastruktur som katalysator för stadsutveckling, säger juryns ordförande Johan Folkesson, landskapsarkitekt LAR/MSA och chefsarkitekt på Trafikverket, i pressmeddelandet.

Vinnaren koras på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 7 april och årets jury har bestått av, förutom Johan Folkesson, landskapsarkitekt LAR/MSA Torbjörn Sunesson, journalist och författare Ulrika Knutson, landskapsarkitekt LAR/MSA Anna Lindell, arkitekt FPR/LAR/MSA Katarina Borg och arkitekt MSA Ingrid Alerås.

Samtliga nominerade:

Bollnäs resecentrum

Jurymedlemmarna lyfter att stationshusets tillbyggnad har ”omvandlat en blåsig och otrygg plats till en generös värmestuga”. De gör också tummen upp för att resecentrumet är inbjudande, har en stark identitet och för den frilagda limträstommen.

– Resecentrumet är tydligt anpassad till resenären, genom detaljer och materialval. Vi uppskattar hur träkonstruktionen bildar små rum som stödjer funktionen väntan, säger Johan Folkesson.

Arkitekt: Sweco. Beställare: Bollnäs kommun.

Cykelväg Gotland

Ett anspråkslöst men inte slentrianmässigt utfört vägprojekt, menar juryn. Vägen är fint inpassad i landskapet med hjälp av lyhördhet och gedigen kunskap om byggande. Att ”Gotlands unika vägkantsflora har lyfts fram” är också det värt nomineringen.

– Den här processen präglas av gott samarbete med olika parter och deras kunskaper har tagits till vara. Landskapsarkitekten har haft en framträdande roll men också fått stort förtroende, det ser vi i anpassningen till landskapet och i detaljer som placeringen – eller frånvaron av – av stolpar och annan utrustning, säger Johan Folkesson.

Arkitekt: Sweco. Beställare: Trafikverket.

Spårvägen Lund–ESS

Juryn nominerar den nya spårvägen för att den etablerar kollektivtrafiken som det attraktivaste transportsättet mellan centrum och Lunds nya stadsdelar. Spårvägen har redan blivit ett självklart inslag i stadsbilden och juryn kallar den för ”ett grönt stadsbyggnadselement”.

Arkitekt: Lunds kommun och Atkins. Beställare: Lunds kommun och Region Skåne.

Varvsbron Helsingborg

”Med sina mjuka och svängda former tar Varvsbron steget ut i Oceanhamnen, Helsingborgs nya urbana arkipelag”, skriver jurymedlemmarna. De lyfter både utformningen, som de liknar vid ett skulpturalt smycke, och den föredömligt innovativa och kreativa processen.

Arkitekt: Ramboll Sverige. Beställare: Helsingborgs stad.

Källa: Trafikverket

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11