23948sdkhjf

Rekordstort intresse får finansiärerna att öka sitt stöd

Stort sug får innovationsprogram att lägga ännu mer pengar på gruvforskning. – Vårt mål är att Sverige ska stärka sin position som världens mest hållbara gruvnation.

Swedish mining innovation är ett av 17 nationella strategiska innovationsprogram som syftar till att stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar.

I detta ingår bland annat att stötta forskning inom gruv- och metallutvinningsindustrierna.

2021 lades 45 miljoner kronor på den så kallade utlysningsbudgeten. Redan det var en ökning jämfört med normalnivån på 25 miljoner förklarar Swedish mining innovation i ett pressmeddelande.

Det stora antalet kvalificerade ansökningar har nu fått programmet, via sin finansiär Vinnova, att dra på ännu mer.

2022 lägger man in 88 miljoner och räknar man med branschaktörernas egna bidrag blir den totala budgeten 195 miljoner kronor.

Pengarna ska fördelas på 26 utvalda forsknings- och innovationsprojekt med fokus på ökad hållbarhet inom gruv- och metallutvinningsindustrin.

– När det finns ett så stort behov från både samhälle och industri är det glädjande att vi har kunnat öka vårt stöd och vara den möjliggörare som branschen behöver. Den gruv- och metallutvinnande industrin är en grundplatta för den gröna omställningen och vårt mål är att Sverige ska stärka sin position som världens mest hållbara gruvnation, säger Rebecca Hollertz, programansvarig på Vinnova, i pressmeddelandet.

Swedish mining innovation noterar att intresset för att vara med har varit stort.

– Det finns just nu en otrolig innovationskraft i hela den svenska gruvbranschen. Bolagen gör stora investeringar och det avspeglas även i vår utlysning. Aldrig förut har vi fått så många projektansökningar, och aldrig förut har branschaktörerna själva gått in med så mycket egna pengar i forsknings- och innovationsprojekten, säger Jenny Greberg, programdirektör på Swedish Mining Innovation, i ett pressmeddelande.

– Det stora intresset för utlysningen visar på ett stort behov och innovationskraft i branschen men även att innovationsprogrammet effektivt stödjer och accelererar utvecklingen, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i samma pressmeddelande.

Branschens aktörer bidrar med egna medel till projekten och enligt Daniel Eklund, teknikdirektör på Boliden och Swedish Mining Innovations styrelseordförande, fyller Swedish Mining Innovation en ”unik roll i branschens innovationsekosystem”.

 – Genom utlysningen får vi som gruvbolag en plattform för samverkan med forskningsaktörer, mindre företag och andra organisationer för att lösa branschutmaningar som spänner över en stor bredd, säger han i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141