23948sdkhjf

LEDARE: Det är bråttom nu

Landets entreprenadföretag har fullt upp. Jobb finns det i överflöd, bra maskiner är det heller ingen brist på – men var finns alla de som ska göra jobbet och köra maskinerna?

Rekryteringssvårigheterna ligger som en blöt filt över utvecklingen – den gör det svårt för företag att växa, den stör generationsväxlingen och kan till och med försena projekt.

Branschen har blivit varse att det gäller att vara attraktiv, konkurrensen om de unga är hård och många anstränger sig mer än någonsin för att marknadsföra yrket och visa på vilka möjligheter det innebär.

Det gäller inte minst att få bukt med gamla fördomar om att jobbet skulle vara smutsigt och okvalificerat, för det är ju precis tvärtom --framtidens maskinförare behöver många specifika kompetenser.

”Om Sverige inte ska halka efter krävs fler kompetenta förare, och det snabbt.”

Det är dock inte hela lösningen. Även om nu ”tillräckligt” många skulle vilja bli maskinförare återstår ett annat problem – finns det utbildningsplatser så det räcker?

Gymnasier och komvux levererar i dagsläget alldeles för få nya förare. Bristen är så stor att branschorganisationen Maskinentreprenörerna startat inte mindre än nio egna skolor. Ändå räcker det inte till, inte på långa vägar.

Nu tycks dock regeringen ha vaknat. Skolminister Lina Axelsson Kihlblom  lade nyligen fram ett lagförslag som går ut på att högskolebehörighet ska ingå i alla gymnasieutbildningar, något man misstänker har avskräckt en del ifrån att välja ett yrkesinriktat program.

Utbildningsminister Anna Ekström levererar ett annat lagförslag: att arbetsmarknadens behov ska få en större betydelse för hur olika utbildningar dimensioneras -- det ska helt enkelt utbildas fler inom de områden där det råder brist, och färre där det finns ett överskott.

Framtiden får utvisa om detta räcker.

Faktum kvarstår dock. Om Sverige inte ska halka efter krävs fler kompetenta förare, och det snabbt.

PS: Årets i särklass roligaste tävling har dragit i gång! Nu kan ni rösta fram Sveriges snyggaste entreprenadmaskin. Missa inte det! Här kan ni se alla kandidater och RÖSTA!

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel (4)
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Infranord har fått en ny vd
Veidekke bygger i Skåne
Swerock och Peab öppnar forskningslabb
Elektrisk duo kan vara på väg till Sverige
PROGNOS: Investeringar i infrastruktur kommer minska
Beslut om Cementas täkttillstånd står fast
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125