23948sdkhjf

Branschen sams om bodar

Nu finns det en branschgemensam standard för hur byggbodar och bodetableringar ska energiklassas.

Enligt ett pressmeddelande har Sverige inte mindre än 60 000 byggbodar som producerats av olika leverantörer som använder sig av helt egna klassificeringssystem.

Det har därför varit svårt att jämföra hur mycket energi olika bodar förbrukar, ett problem som nätverket Lågan, ett samarbete mellan Byggföretagen, Energimyndigheten, Boverket, Västra Götalandsregionen, byggentreprenörer, byggherrar och konsulter, försökt lösa.

Lågans arbetsgrupp, bestående av representanter från Peab, Lambertsson, Byggföretagen, JM, NCC Sverige, Skanska Rental, Ramirent, Cramo, Rentalföretagen och CIT Energy Management presenterade nyligen resultatet en standard för hur byggbodar ska klassificeras.

– Ett stort antal leverantörer och beställare har gemensamt och med stor konsensus tagit fram ett dokument med kriterier för energiklassning av bodar och bodetableringar, säger projektledaren Helena Eriksson från Peab, i pressmeddelandet.

Hon uppger att intresset från branschen har varit stort under arbetets gång.

– Vi har redan fått en rad frågor från beställare som vill börja använda sig av systemet,

Klassningssystemet ska gälla alla bodar och etableringar i Sverige. Det ska inte krävas någon tredjepartscertifiering och ett antal funktionskrav avgör vilken energiklass en viss bod uppfyller.

Projektet har finansierats av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF), Energimyndigheten och Västra Götalandsregionen och drivs genom nätverket LÅGAN.

Huvudmannaskapet tas nu över av maskinuthyrarnas branschorganisation Rentalföretagen, som bland annat ska fram en vägledning för hur klassningssystemet ska användas.

– Våra medlemmar är landets största bodägare och vi ser det som ett viktigt led i vårt erbjudande till byggföretagen att kunna erbjuda en konkurrensneutral energiklassning, säger Fredrik Levau, sammankallande i Rentalföretagens bodutskott, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.097