23948sdkhjf

LEDARE: Ur askan i elden

” Det är osäkra tider vi lever i och redan i morgon kan allt se helt annorlunda ut.”

Precis när samhället öppnades upp efter flera års påfrestande coronarestriktioner drog ett större och hotfullare moln in.

Rysslands invasion av Ukraina var möjligen väntad men inte desto mindre fasansfull.

Den mänskliga tragedin är svår att ta in, kanske har vi invaggats i en falsk trygghet och inbillat oss att krig inte längre finns på kartan i vår del av världen.

Krigets svallvågor sveper in även över Sverige. Till exempel har de redan höga bränslepriserna rusat upp till en nivå som fått företag att skaka i sina grundvalar.

Det gäller inte minst entreprenadbranschen. Maskinentreprenörerna, som redan tidigare försökt få regeringen att sträcka ut en hjälpande hand, drog därför igång ett upprop där medlemmarna uppmanades att skriva under det ödesmättade budskapet ”sänk bränsleskatterna med omedelbar verkan – annars ställer vi maskinerna”. 

Uppmaningen hörsammades snabbt, massor av företag skrev på. Regeringen kom också med ett åtgärdspaket på 14 miljarder –  med en tillfälligt sänkt drivmedelsskatt, drivmedelskompensation och på längre sikt pausad reduktionsplikt och pausad BNP-indexering.

ME såg dock inte åtgärderna som tillräckliga ”Vi kommer att se konkurser” sa ME:s vd Anders Robertsson besviket, och siade om att uppropet nu riskerar bli ett nödrop även om kampen går vidare.

I skrivande stund är det så landet ligger.  Det är osäkra tider vi lever i och redan i morgon kan allt se helt annorlunda ut.

Till sist vill jag också be om er hjälp. Vi på Leveranstidningen Entreprenad vill skriva om det ni tycker är viktigt och intressant. Därför behöver vi veta vad ni vill läsa mer om och vad vi kan förbättra.

Vi hoppas därför att ni kan lägga några minuter på vår läsarundersökning. Den hittar ni här.

Tack på förhand!

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078