23948sdkhjf

KLART: Alla yrkesprogram får behörighet till högskola

Från och med nästa år kommer alla elever på gymnasiernas yrkesprogram få behörighet till högre studier. Detta efter att riksdagen röstat igenom det förslag skolminister Lina Axelsson Kihlblom lade fram i början av året.

Riksdagen har röstat igenom regeringens förslag om att alla nationella yrkesprogram på gymnasieskolan ska ge behörighet till universitets- och högskolestudier. 

I början av året lade skolminister Lina Axelsson Kihlblom fram förslaget som togs emot positivt av bland annat Byggföretagen. Även Transportföretagen har drivit frågan och reagerade med glädje över beslutet.

– Härligt! Tillsammans med stora delar av näringslivet i övrigt har vi uthålligt och på olika sätt drivit den här frågan i övertygelsen om att automatisk högskolebehörighet stärker yrkesutbildningarnas status och därmed deras attraktionskraft. Att riksdagen nu ställer sig bakom frågan är en stor vinst för morgondagens elever och för näringslivets kompetensförsörjning. I förlängningen tror vi det stärker matchningen på arbetsmarknaden och därmed samhället i stort, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen i ett uttalande.

Byggföretagens expert på kompetensförsörjning, Elin Kerbert, sade när skolministern lade fram förslaget att elever inte skulle behöva välja mellan att läsa högskolebehörighet och viktiga fördjupningskunskaper inom yrkena.

– Både svenska och bygg är viktiga kunskaper att ha om du ska kliva in i byggbranschen.

Den nya skollagen börjar gälla från och med årsskiftet och kommer tillämpas för första gången på de utbildningar som startar höstterminen 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078