23948sdkhjf

Byggföretagens analys – färre anställda i branschen

Materialbrist och minskade budgetanslag till väg- och järnvägsprojekt gör att det kommer bli färre sysselsatta inom byggbranschen nästa år. Det framkommer i Byggföretagens senaste analys.

Byggföretagen har släppt sin senaste konjunkturprognos och menar att bygginvesteringarna vänder i år och nästa år. Antalet påbörjade bostäder blir färre i år jämfört med förra året och även anläggningsinvesteringarna minskar enligt prognosen. Totalt väntas de sjunka med 15 procent nästa år och budgetanslag till väg- och järnvägsinvesteringar minskar.

– Cementkrisen är inte över. I fjol var det de privata investeringarna som sänkte anläggningsinvesteringarna. Under 2022 till 2023 är det istället de offentliga som tynger prognosen eftersom cementbristen slår hårdare mot offentliga anläggningsinvesteringar än privata, säger Byggföretagens vd, Catharina Elmsäter-Svärd, i en kommentar.

I år ökade antalet sysselsatta inom byggindustrin från 341 500 till 353 100 jämfört med förra året. 2023 bedömer dock Byggföretagen att sysselsättningen kommer sjunka till 331 200 personer.

– Sysselsättningsnedgången är mildare än vad som motiveras av produktionsminskningen. Orsaken till det är att företagen är mycket måna om att behålla erfarna medarbetare som det i utgångsläget råder stor brist på - och som man ogärna vill stå utan när cementkrisen så småningom är avvärjd.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
  • Servicetekniker
  • Projektledare
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nytt samarbete ska göra betong av havre
Byggföretagen efterlyser förlängning av branschskoleförsöket
Miljonprogrammets Trubaduren får nytt liv genom NCC:s renovering
Maskinia erhåller trippel ISO-certifiering
Svevia anställer ny chef för kompetensförsörjning
E22 mellan Fjälkinge och Gualöv får motorväg
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.097