23948sdkhjf

Tung elsatsning för Swerock

Fyra nya eldrivna betongbilar ska minska Swerocks koldioxidutsläpp rejält, enligt Volvo visar initiativet att anläggningsbranschen kan bli fossilfri.

I maj släpper Swerock ut fyra helelektriska betongbilar i Stockholmstrafiken.

- Med den här investeringen kommer Swerock att minska koldioxidutsläppen med drygt 80 ton årligen per betongbil, i jämförelse med en diesellastbil, säger Magnus Lockner, regionchef på Swerock, i ett pressmeddelande.

Enligt uppgift är de nya elbilarna ett resultat av ett omfattande samarbete med Volvo Lastvagnar.

- Vi är mycket stolta och glada över att Swerock valt att investera i dessa Volvo FE Electric som ett led i sina ambitiösa miljömål. De visar vägen för att man kan bli fossilfri i anläggningsbranschen, säger Stefan Strand, vd för Volvo Lastvagnar Sverige, i pressmeddelandet.

Bilarna ska utgå från Swerocks betongfabrik i Västberga i Stockholm och kommer att arbeta i ”livlig storstadsmiljö”.

- Inom kort får vi med dessa betongbilar möjlighet att leverera lokalt producerad ECO-Betong 100 procent fossilfritt till hela Stockholms innerstad, säger Magnus Lockner.

På plats finns också fyra nya laddpunkter från finska Kempower. Det ska därför bli möjligt att ladda fordonen under natten, eller att snabbladda dem under arbetsdagen.

Enligt Swerock kommer det normalt att räcka med energin från en nattladdning för de flesta köruppdragen.

Tanken är att elfordonen ska kunna styras till specifika projekt som har uttalade klimatmål att leva upp till.

- Det finns flera vinnare i detta utvecklingsarbete. Vi minskar inte bara påtagligt vår klimatpåverkan, utan med utsläppsfri och tyst drift levererar vi också en bättre arbetsmiljö för våra chaufförer, de som arbetar på bygget och alla som vistas i omgivningen, säger Magnus Lockner.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11