23948sdkhjf

Endast två lätta transportbilar uppfyller säkerhetskrav

Endast två modeller uppfyller trafikforskarnas säkerhets- och utsläppskrav i Folksams årliga undersökning.

Endast 64 procent av lätta transportbilar i Sverige testas i Euro NCAP. Få lätta transportbilar krocktestas i Sverige, endast 64 procent testas i Euro NCAP. Folksam har listat årets lätta transportbilar med information om säkerhet och koldioxidutsläpp. Endast två modeller uppfyller trafikforskarnas krav: Volkswagen Caddy och Toyota Proace. Ytterligare två modeller får Folksams märkning: Isuzu D-Max och Toyota Hilux. 

– Vi ser att säkerhetsutrustning blir allt vanligare, men utvecklingen går mycket långsammare än för vanliga personbilar. Exempelvis har knappt en tredjedel av modellerna som säljs i Sverige idag standardutrustad autobroms på alla versioner, som jämförelsevis finns i över 90 procent av nya personbilar, säger Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam.

Transportbilarnas koldioxidutsläpp är också mycket högre än för personbilar. En jämförelse mellan dieseldrivna transport- och personbilar visar att utsläppen är cirka 35 procent högre för transportbilar i tjänsteviktgruppen 1700–2000 kg och för lättare transportbilar mellan 1400–1600 kg är utsläppen för diesel drygt 13 procent större än personbilar.

– Vid upphandling av transportfordon är ekonomi och lastförmåga ofta prioriterat, val av säkerhetsutrustning och vikten av utsläppsnivåer kommer lite i andra hand. Både el- och hybridbilar skulle göra stor klimatnytta i våra städer där hantverkarbilarna körs som mest, och bidrar till stora utsläpp, säger Anders Ydenius.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
  • Servicetekniker
  • Projektledare
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nu ska laddinfrastrukturen byggas ut – EU överens
Här är vinnarteamet för Håll nollans arbetsmiljöpris 2023
ME vill ha mer svenskt biodrivmedel
Veidekke bygger åt Volvo
Svevias rekordstora vite växer i snöröjningsmissnöje
NCC bygger skol- och idrottsanläggning i Varberg
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109