23948sdkhjf

TÄVLINGEN: 3D-printad inredning och hjulbultskåpor

Hur går man tillväga för att få till inredningen i sin maskin precis som man vill? Man gör givetvis som Markus Dahlin och använder en 3D-printer. Till sitt tävlingsbidrag i Sveriges snyggaste entreprenadmaskin har han specialgjort inte bara flera detaljer till hytten men även fixat hjulbultskåpor.

Markus Dahlin kör till vardags en vit Huddig 1260D för Rosendahls Maskintjänst i Gävle. Utöver det dagliga arbetet dokumenterar han även vardagen på Instagram och TikTok under namnet DahlinPics. Sjuåriga amstaffen Skillz följer också med varje dag som sällskap.

Maskinen som körts i drygt ett år var från början blå men fick efter inköpet en rejäl ansiktslyftning.

– Det var en vanlig Huddig med grå fälgar och inget extra på något vis. Men den var sliten i lacken då den gått på räckesklippning, hela maskinen var i princip sönderblästrad.

OBS! 18 maj är sista dagen för att rösta – se till att lägga din röst innan dess!

Eftersom en annan firma i Gävle hade en blå maskin tyckte han att de behövde något som skilde ut sig. Utöver att den svarta befintliga färgen blev uppmålad landade valet på den vita färg som den har nu.

 –  Det är faktiskt en Volvovit klarlack på den. Jag tycker det är en fruktansvärd fin vit färg. Det är en helhet jag försökt att få till med det vita och svarta.

Rosendahls Maskintjänst är ett mindre företag med tre anställda och två maskiner. En gammal L50 ingår i maskinparken utöver den vita Huddigen.

– Men ingen brukar köra den vanligtvis. Därför kan vi lägga lite krut på Huddigen.

Från deras tidigare maskin återanvände man de svarta fälgarna med vätskefyllda framhjul.

– Det var en bidragande orsak till att vi flyttade över dem. För att få lite extra vikt vid plogning och grävning. Det blev både snyggare och bättre, så det var inget att diskutera.

Något som utmärker fälgarna är de spetsiga hjulbultskåporna. En detalj som Markus Dahlin själv ritat och skrivit ut i sin 3D-printer. Men han har även fixat flera andra specialgjorda lösningar med den.

– När jag skulle få den här maskinen tyckte jag att jag skulle satsa på inredningen. Jag hade funderat lite på en 3D-skrivare och köpte en och lärde mig. Hjulbultskåporna är den stora delen som syns, sedan är allt invändigt. Jag har en krok uppe i taket för lite peltorkåpor och på skärmen satte jag en arm för telefonen så den alltid är tillgänglig. Grundtanken är att allt ska ha sin plats, inget ska ligga löst i hytten.

Förutom de specialtillverkade delarna har han satt in en ny stereo och bytt högtalare. Till det är hytten extra ljudisolerad.

– Utöver allt som är 3D-printat är det en standardhytt. Men jag har lite planer på inredning och att fortsätta på färgtemat.

Markus Dahlin säger att maskinen och vagnen är utrustade med åtta respektive tio blixtljus. I övrigt har han standardutrustning på arbetsbelysningen.

– Jag tror det är 16 lampor. Sedan är det lite rotellor och en stor ramp på taket. Det sitter en lampa i midjan på varje sida och jag satte även lampor på vagnen i sidled som är kopplade till hytten där man kan tända var sida för sig. Om jag tänder vänster sida på hytten tänds även vänstersidan på vagnen. För om jag står vid en väg och bara jobbar på vänstersidan är det onödigt att blända trafiken på höger sida. Det var både lite säkerhetstänk och bekvämlighet.

Majoriteten av jobben Markus Dahlin utför är elrelaterade uppdrag och senaste året har det varit fullt upp för honom.

– Det är allt från vägar till mitt ute i skogen. Hela vintern gick vi på rasering av luftledning och har även plogat snö. Nu har grävjobben börjat dra igång och vi är inne på lite gång- och cykelbanor och byter belysning. Jag fick maskinen för ganska drygt ett år sedan och hade sett fram emot att få en lite lugn vinter och pula lite. Men det blev helt tvärtom. Jag har jobbat mer i vinter än jag brukar göra på sommaren.Så jag har inte hunnit allt som jag har tänkt.

Han menar att det också är en god anledning till varför hans maskin borde stå som slutlig vinnare av tävlingen. Att Huddigen är en riktig arbetshäst som trots slit och hårt arbete kan se snygg ut.

– För två månader sedan var den ute i skogen, nedgrävd med gyttja upp till golvet, och jag har ändå lyckats hålla den standard jag vill ha. Det är en maskin som används och inget museiföremål.

Artikeln är en del av vårt tema om Sveriges snyggaste entreprenadmaskin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093