23948sdkhjf

Nytänkande projekt ska utveckla förankring av vindkraft

En ny typ av förankring av vindkraftverk ska tas fram i ett nytt svenskt projekt finansierat av Energimyndigheten. Bland de medverkande företagen finns Veidekke som har lång erfarenhet av vindkraftsanläggning.

I år startades projektet Prowind av nio svenska företag där bland annat Veidekke ingår. Projektet koordineras av forskningsinstitutet Rise och ska utveckla en ny typ av bergankarsystem för vindkraftverk på land. Prowind finansieras av Energimyndigheten och kommer pågå under två års tid. Målet är att vindkraftverkens kostnader, hållbarhet och tillförlitlighet ska förbättras.

– Vi på Veidekke har varit med i vindkraftsbranschen i många år och ser positivt på kommande vindkraftsmarknad. Vi tror på att samverkan och involvering är bästa sättet att lösa utmaningar och jag ser personligen fram emot att tillsammans med Rise och andra aktörer utveckla tekniken för att bli effektivare och hållbara som bransch, säger Peter Svenningsson, regionchef på Veidekke Anläggning SydMitt, i en kommentar.

I arbetet med att ta fram nya bergankarsystem kommer man jobba med nya designlösningar och material. Bland annat kommer man att använda sig av höghållfasta stag, eller dragstänger, som ett alternativ till dagens bultar.

– Prowind kommer att innebära stora fördelar för den långsiktiga utvecklingen av hela värdekedjan när det handlar om förankring av vindkraftverk i berggrund. Det är ett mycket omfattande projekt, som kombinerar numerisk analys, experimentell utvärdering och fullskalig implementering liksom strukturell hälsoövervakning, allt för att minska osäkerheter i design av fundamenten, säger Natalie Williams Portal, Senior Projektledare på Rise.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093