23948sdkhjf

LKAB satsar 700 miljoner kronor på järnsvamp i Gällivare

LKABs styrelse fattade nyligen ett investeringsbeslut för förberedande arbeten på industriområdet i Malmberget/Gällivare inför världens första anläggning för vätgastillverkad järnsvamp i industriell skala.

– För att inte tappa tid i omställningen vill vi sätta i gång och frigöra mark för demoanläggningen och tillhörande byggnader. Målet är att starta produktionen 2026, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB i ett meddelande.

Hybritteknologin som LKAB tagit fram tillsammans med SSAB och Vattenfall ska industrialiseras med start i Gällivare, där det första verket ska stå klart 2026. Den kapacitetsökning som LKAB nu planerar för innebär motsvarande tre sådana anläggningar till i Gällivare inom loppet av bara några år efter den första.

– Vår plan var ambitiös redan när vi lanserade vår nya strategi 2020, och vi har ju nyligen höjt nivån ännu mer. Vår omställning ska gå snabbare, hela Gällivareproduktionen ska till exempel vara koldioxidfri tidigt 2030-tal, och vi ska dessutom öka produktionen 20-30 procent. Vi kommer att kapa globala utsläpp av koldioxid med 40-50 miljoner ton årligen, motsvarande hela Sveriges utsläpp av växthusgaser. Därför måste vi kavla upp ärmarna och sätta igång med arbete nu direkt, säger Jan Moström i meddelandet.

Demonstrationsanläggningens storlek innebär att mark måste frigöras och förberedas för att rymma den nya konstruktionen inne på LKABs industriområde. Befintliga byggnader, vägar och infrastruktur behöver flyttas innan anläggningsarbetena kan börja. I investeringsbeslutet ingår även frigörande av mark för kommande järnsvampverk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093