23948sdkhjf

UPPDATERAD: Zeppelin lanserar egna hjulgrävare – som inte är Caterpillar

Zeppelin Sverige börjar sälja kompakta hjulgrävare – maskiner som inte är Caterpillar och som ska säljas under eget namn.

Caterpillars svenska generalagent Zeppelin vill fylla en lucka i Caterpillars sortiment och börjar därför sälja kompakta hjulgrävare under namnet Zeppelin.

– Caterpillars minsta är 14 ton och vi har sett att det fattas en liten hjulgrävare, många av våra kunder vill ha en lite mindre maskin som dessutom går på hjul så att den kan flyttas lätt, säger Fredrik Forsman, Zeppelin Sveriges produktchef för hjulgrävmaskiner, till Leveranstidningen Entreprenad.

För att kunna erbjuda hjulgrävare i storleken 7-11 ton blickade man söderut.

Zeppelin Tyskland har i många år samarbetat med Wacker Neuson och sålt ett par av deras grävmaskinsmodeller under namnet Zeppelin – ett upplägg som nu förverkligas även i Sverige.

Enligt Fredrik Forsman är maskinerna i sig desamma som Wacker Neusons, men de kommer att se annorlunda ut.

– Maskinerna har fått en annan färgsättning för att bättre matcha Zeppelin.

Han tillägger att svenska Zeppelin anpassat maskinerna för svenska behov, bland annat genom att förse dem med snabbkoppling, maskinfäste och extra hydraulik för tiltrotator.

Två modeller är aktuella; först ut är sjutonnaren ZM70 och senare under året ska elvatonnaren ZM110 ansluta.

Fler än så kommer det inte att bli, konstaterar Fredrik Forsman.

– Vi kommer inte att konkurrera med Caterpillar, däremot ville vi komplettera utbudet när det fanns maskiner som de saknade.

ZM70 beskrivs som en flexibel maskin för servicejobb och enkel transport.

Sjutonnaren har en steg V dieselmotor på 42 kilowatt och är försedd med luftkonditionering, luftdämpad och uppvärmd stol, sjutumsfärgskärm, bakåtriktad kamera och kodad nyckel.

Zeppelin lyfter också fram att maskinen levereras DNA-märkt, att den har schaktblad bak som standard och spakstyrning som tillval.

De nya maskinerna har dessutom en tvåstegsväxellåda och ska vara godkända för att köra i 30 kilometer i timmen.

Den första maskinen ska redan ha nått Sverige och kommer att finnas med när Zeppelin ställer ut på Svenska Maskinmässan i juni.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094