23948sdkhjf

Ettor och nollor ska ge koll på klimatpåverkan

Trafikverkets nya systemstöd ska göra det möjligt för myndigheten att verifiera sitt mål om att bli klimatneutralt senast 2045. Med ett standardiserat system ska det bli lättare för entreprenörer att rapportera in sina utsläpp.

Trafikverket vill göra det enklare att följa upp klimat- och miljöpåverkan i sina projekt. Därför håller nu ett systemstöd under namnet ELSA att utvecklas. ELSA som är en akronym för “Energiledningssystem för anläggningar” ska standardisera och digitalisera processen för inrapportering av miljödata.

– Systemstödet är en förutsättning för att verifiera vår nertrappningsplan för koldioxidutsläpp i vår verksamhet enligt Agenda 2030 och målet om klimatneutral infrastruktur senast 2045, säger Trafikverkets generaldirektör, Roberto Maiorana, i ett uttalande.

Stödet är en del av myndighetens it-system och är kompatibelt med föreningen Byggbranschens elektroniska affärsstandards (BEAst) elektroniska följesedel. En standard som även antagits av Byggföretagen Trafikverket säger i ett uttalande att på så vis kan både stora och små aktörer rapportera in miljödata via sina datorer eller mobiltelefoner. 

Trafikverket säger att ELSA gör det möjligt att snabbt få in data om utsläppsmängder i de olika delarna av entreprenaderna. Något som i sin tur kan ge underlag till kravställning vid upphandling och uppföljning.

– Med det nya systemstödet får vi ett redskap för att styra verksamhetens energi- och materialomsättning till ekologiskt långsiktigt hållbara nivåer, menar projektledare Martin Strid, Trafikverket, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.411