23948sdkhjf

Forskningsfokus i gruvbranschen

Nu presenteras en ny strategisk forskning- och innovationsagenda för gruvbranschen.

Den nya agendan lyfter fram de utmaningar som är mest kritiska att satsa forskning- och innovationsmedel på för att möta branschens behov. Dessa grundar sedan Swedish Mining Innovation sina utlysningar på.

– Tillgång till hållbart producerade metaller och mineral är avgörande för att vi ska klara klimatomställningen och skapa ett hållbart samhälle. De behövs för att bygga ny infrastruktur, batterier, elfordon, solpaneler, vindkraftverk och annat som möjliggör grön elförsörjning, elektrifiering och digitalisering. Agendan ringar in de allra viktigaste utmaningarna att lösa, och skapar en tydlig riktning för forskning- och innovationsarbetet framåt, säger Jenny Greberg, programdirektör på Swedish Mining Innovation.

Agendan syftar även till att förse beslutsfattare och politiker med en källa till kunskap om gruvindustrins utmaningar och behov för att kunna minska klimatpåverkan och bidra till klimatomställning och samhället i stort.

– Svensk gruvnäring räknas som den mest hållbara i världen, tack vare effektiva produktionsmetoder, lägre utsläpp än näringen i jämförbara länder och god arbetsmiljö. Samtidigt hårdnar konkurrensen och Sverige har ett ansvar men samtidigt en unik möjlighet att visa globalt ledarskap, säger Katarina Nilsson, expertforskning och innovation på Svemin.

Agendan vilar på en mängd insamlade fakta och är förankrad med närmare 100 företrädare från stora delar av industrin, ledande universitet och forskningsinstitut samt myndigheter.

– Forskning och innovationssamverkan är avgörande för att accelerera den omställning som är nödvändig för framtiden. Agendan är ett bra exempel på den breda uppslutning och enighet som är utmärkande för Sverige som innovationsland och som gör att vi ligger i framkant internationellt, säger Cecilia Sjöberg, Avdelningschef Industriell Utveckling på Vinnova, Sveriges Innovationsmyndighet.

Agendan är framtagen av Swedish Mining Innovation och Svemin i samarbete med representanter från forskning, industri, myndigheter och ideella föreningar.

Den presenterades i samband med Swedish Mining Research & Innovation Day.

Swedish Mining Innovation är ett av 17 nationella strategiska innovationsprogram som startats och finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094