23948sdkhjf

Flera brister upptäcktes efter kontroll av byggplatser

Arbetsmiljöverket har tillsammans med flera andra myndigheter genomfört en stor insats mot flertalet byggplatser i norra Sverige. Flera av de kontrollerade företagen riskerar nu att få betala kontroll- och sanktionsavgifter.

Tillsammans med Polisen och Skatteverket har Arbetsmiljöverket de senaste två veckorna gjort oanmälda kontroller på byggen och restauranger i Kiruna och Gällivare. Myndigheten skriver i ett uttalande att de inom byggbranschen haft ett särskilt fokus på byggboomen i norra Sverige.

– Det påverkar tyvärr säkerheten när det är många olika underleverantörer med inhyrd personal och dålig samordning. Vi ser också företag som tummar på säkerheten och låter personalen arbeta på höga höjder utan skydd om de skulle falla. Det är oacceptabelt, dessa företag riskerar sina arbetares liv. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av jobbet, säger Nadja Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverkets region nord, i en kommentar.

Av 40-talet företag på de olika byggarbetsplatserna som kontrollerades hade över hälften säkerhetsbrister enligt Arbetsmiljöverket. De ställde även krav på omkring 30 företag att rätta till olika brister. Några av företagen hade så allvarliga fallrisker att de fick ett omedelbart förbud mot arbete. Ett tiotal av företagen riskerar även att få betala sanktionsavgifter. 

Skatteverkets kontroll av personalliggare medförde att ett flertal av företagen kan tvingas att betala en kontrollavgift.

– Vi upptäckte att det fanns personer som inte var inloggade i personalliggaren. Det kan vara en indikation på svart arbetskraft och att löner inte redovisas, det här är något vi utreder vidare efter besöken, säger David Kunze, skattehandläggare på Skatteverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.844